Eems Dollard Regio: bestuurders en raadsleden, kijk wat meer over de grens

© Flickr / PercyGermany (creative commons)
De nieuwe bestuurders en raadsleden in de grensregio mogen wel wat meer over de grens naar Duitsland kijken. Dat advies komt, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, van Eems Dollard Regio-directeur Karel Groen.
Volgens de voorman van de EDR, de organisatie die grensoverschrijdende samenwerking stimuleert, mogen de politieke partijen de samenwerking met Duitsland na de gemeenteraadsverkiezingen niet vergeten.

'Gezamenlijke grensagenda is een goed idee'

'De politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma natuurlijk al klaar. Maar na 21 maart worden colleges geformeerd en wordt er beleid gemaakt. In die collegeprogramma's zou samenwerken met Duitsland niet vergeten mogen worden. Duitsland is namelijk wel onze belangrijkste handelspartner', zegt Groen.
'Waarnemend burgemeester Leendert Klaassen van Westerwolde deed onlangs een oproep om te komen tot een gezamenlijke grensagenda. Een heel goed punt, want daar kun je winst mee boeken', aldus Groen.

Zes tips

De EDR-directeur heeft daarom zes tips voor raadsleden en bestuurders. Volgens de Eems Dollard Regio moeten gemeenten als Oldambt, Westerwolde en Stadskanaal met een grensagenda komen, grensoverschrijdende prioriteiten bepalen, een grensteam formeren, buurgemeenten over de grens bij hun plannen betrekken, concrete doelen stellen en écht aan de slag gaan met grensoverschrijdende samenwerking.
'Door de aarbevingsproblematiek en de herindeling krijg je toch een situatie van navelstaren. Bestuurders vergeten dan de kansen die er in Duitsland liggen.'

Docent geeft het goede voorbeeld

Als voorbeeld noemt Groen het project waarin een Duitse docent op basisscholen in de gemeente Oldambt werkt om kinderen in de bovenbouw de Duitse taal aan te leren. Volgens Groen zou de regio gebaat zijn met meer van deze projecten.