'Hoe je de zaal wél vol kiezers krijgt? Poeh, das een lastige...'

© Martijn Folkers / RTV Noord
Een zalencentrum, wat banners en een tafel waar lijsttrekkers van acht politieke partijen zich achter hebben verschanst. Zomaar wat ingrediënten voor een verkiezingsdebat in Stadskanaal. Maar stemmers, die waren er amper.
Natuurlijk, er is met FNV-voorzitter Nico Lieberom een gespreksleider, er zijn stellingen en partijen willen zich profileren. Maar dat er nou veel kiezers aanwezig zijn bij het debat van de FNV, dat valt niet te zeggen.

Opkomst valt 'wat tegen'

'Nee, de opkomst viel wat tegen', zegt Lieberom eerlijk. 'Maar dat lag ook een beetje aan onze eigen communicatie.
We hadden misschien meer moeten flyeren, meer reclame moeten maken. Maar we hebben weinig mensen, we hebben nog vacatures in het bestuur. We moeten het met een kleine club doen.
Nico Lieberom - FNV
Lieberom probeert er het beste van te maken. De werkgelegenheid, het ontbreken van grote bedrijven in Stadskanaal, de mogelijke sluiting van de afdeling kraamzorg in het Refaja ziekenhuis, het komt allemaal aan de orde.

Mevrouw Wind bestookt de partijen

Dat gebeurt onder het toeziend oog van de achterban van de deelnemende partijen. Er lijkt sowieso één inwoner te zijn die nog geen keuze heeft gemaakt. Mevrouw Wind uit Onstwedde bestookt de partijen met kritische monologen.
Over hoe slecht het geregeld is in 'Stakka', en hoe het beter moet. De lijsttrekkers knikken instemmend.

'Wel perfect georganiseerd'

Na afloop zuchten ze wat, de acht mannen en vrouwen die hun partij zo goed mogelijk voor het voetlicht probeerden te brengen. 'Het was perfect georganiseerd', stelt ChristenUnie-voorman Bert van Beek.
Er was weinig publiek. Daar ga je eigenlijk het debat voor in. Dan zou je kunnen zeggen: daar is deze avond niet geschikt voor geweest.
Bert van Beek - Christenunie
'We hebben voor weinig mensen gedebatteerd, om heel eerlijk te zijn', stelt GroenLinks-lijsttrekker Nadja Siersema. Toch heeft debatteren volgens haar zin. 'Je leert elkaars standpunten toch beter kennen. Maar hoe je de zaal wél vol kiezers krijgt? Poeh, das een lastige...'

Niet alle partijen

Niet alle partijen deden mee aan het verkiezingsdebat. Lijsttrekker Jur Mellies van Lokaal Betrokken had bijvoorbeeld andere bezigheden. Hij was op werkbezoek bij de 'nul-op-de-meterwoningen' in Maarswold. Hij had wel twee afgevaardigden naar het debat gestuurd.