Amsterdamse bierbrouwer De Prael opent filiaal in Groningen

De Amsterdamse bierbrouwerij De Prael opent nog dit jaar een filiaal in Groningen. De brouwerij krijgt onderdak aan het Boterdiep naast poppodium Simplon en wordt geëxploiteerd door het Groninger reïntegratiebedrijf Werkpro.
De brouwerij met proeflokaal zal worden gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sociale onderneming

De Prael brouwt sinds 2002 speciaalbieren in de hoofdstad en profileert zich als een sociale onderneming. Het personeel bestaat voor een groot deel uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 'Daarbij moet je denken aan mensen met bijvoorbeeld een justitiële achtergrond, mensen met een verstandelijke beperking, een psychiatrische achtergrond, maar ook mensen die werkloos zijn geworden en die arbeidsritme willen houden,' vertelt projectleider Jorn Broesder van Werkpro.

Achttien verschillende soorten bier

Het Groningse reïntegratiebedrijf heeft een franchise-contract met de Amsterdamse brouwer. 'Zij hebben al vijftien jaar ervaring met dit concept,' zegt Broesder.
'Ze brouwen zo'n achttien verschillende soorten bier, dus de recepten zijn er en door de combinatie van brouwerij en horeca zijn er een heleboel vaardigheden die we hier aan kunnen bieden.'
Als alles volgens plan verloopt, opent brouwerij en proeflokaal De Prael nog dit jaar de deuren.