ChristenUnie wil als het moet regeerakkoord openbreken: 'Groningen First'

Partijleider Gert-Jan Segers van e ChristenUnie.
Partijleider Gert-Jan Segers van e ChristenUnie. © ANP
Met de extra inkomsten die het kabinet heeft door het gunstige economische tij, moet eerst Groningen worden geholpen voordat het geld in andere dingen wordt geïnvesteerd. 'Om president Trump maar te parafraseren: Groningen First'.
Dat zegt fractieleider Gert-Jan Segers van coalitiepartner de ChristenUnie in het AD. 'Dat is een dure belofte, een ereschuld', vervolgt hij. Desnoods moet het regeerakkoord worden opengebroken, voegt hij daar ook nog aan toe.
'Ik ben óók voor meer rechercheurs en wijkagenten en meer geld voor het onderwijs. Maar laten we niet vergeten welke belofte we eerst hebben gedaan', aldus Segers.

Stikstoffabriek

Om Groningen te ontlasten vindt hij dat er een stikstoffabriek moet worden gebouwd, die geïmporteerd gas geschikt maakt voor het Nederlandse gasnet. Zo'n fabriek kost 480 miljoen euro. De Gasunie in Groningen liet vorige maand doorschemeren het plan voor de bouw van een stikstoffabriek in Zuidbroek weer als optie te zien.

Reactie PvdA

PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt achter Gert-Jan Segers te staan. "Ik steun collega Segers. Ereschuld is erezaak. Groningers moeten zeker kunnen zijn van een veilige omgeving"
De PvdA heeft een Kamerdebat aangevraagd met premier Rutte met als doel het voornemen van Segers volgende week vast te leggen.