Landbouw-minister heeft spijt van 'kalverfraude'

Minister Carola Schouten van landbouw.
Minister Carola Schouten van landbouw. © ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw betreurt dat bij de 'kalverfraude' het beeld is ontstaan dat melkveehouders op grote schaal fraudeerden.
'Ik heb onderschat wat de impact is geweest door dit zelf zo naar buiten te brengen', zegt ze in de Volkskrant.

Kalveradministratie

Schouten maakte begin februari bekend dat van 2100 boerderijen, waaronder Groningse bedrijven, geen dieren mochten worden aan- en afgevoerd, wegens fouten in hun kalverenadministratie.

Geknoei

Ze sprak van 'geknoei' en 'fraude', waardoor het beeld ontstond dat boeren op grote schaal met hun administratie rommelden, iets wat haar op grote kritiek van de sector kwam te staan. Inmiddels hebben 1700 van de geblokkeerde bedrijven hun administratie op orde.

Andere intentie

In de Volkskrant erkent Schouten dat ze niet wist in hoeverre sprake was van fouten of van gesjoemel en dat ze heeft onderschat hoe haar woorden overkwamen. 'Het was echt niet mijn intentie om een hele sector weg te zetten', zegt Schouten.

Reactie melkveehouders

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehoiuders Vakbond noemt de spijtbetuiging van de minister 'sportief'. 
'Er zijn fraudegevallen', zegt hij, 'maar de minister had grondiger vooronderzoek kunnen doen, dan was de zaak niet zo uit de hand gelopen. Nu heeft de hele sector er last van'. 

Goodwill

Wiegersma roept Schouten op de grote groep boeren die kleine administratieve fouten gemaakt heeft niet te beboeten. 'Daar zou ze een hoop goodwill mee kunnen kweken'.