Dit wordt het programma van Koningsdag Groningen

Koningin Máxima en koning Willem-Alexander bezoeken Groningen tijdens Koningsdag.
Koningin Máxima en koning Willem-Alexander bezoeken Groningen tijdens Koningsdag. © www.koninklijkhuis.nl
De route die koning Willem-Alexander en koningin Máxima afleggen op Koningsdag in Groningen vindt plaats in het stadscentrum. Het Ommeland wordt niet bezocht, maar krijgt wel een duidelijke rol in het programma, net als de aardbevingsperikelen.
Dat vertelde burgemeester Peter den Oudsten maandagochtend tijdens de persconferentie in het Groninger Museum. Hij zal het koninklijk paar net als de loco-burgemeester en kinderburgemeester ontvangen. 
Willem-Alexander en Máxima nemen ook hun dochters Amalia, Alexia en Ariane mee naar Groningen. In hun kielzog komen eveneens diverse prinsen en prinsessen mee. Constantijn en Laurentien, Maurits en Marilène, Bernhard en Annette, Pieter-Christiaan en Anita, en Floris en Aimee zullen op Koningsdag ook in de Stad te zien zijn.

Hoe komt gaswinning aan bod?

'We willen Stad en Ommeland deze dag op een goede manier laten zien en Groningen eens met iets anders associëren dan dat ene onderwerp dat voortdurend in het nieuws is', vertelde Den Oudsten tijdens zijn relaas, doelend op de aardbevingen in onze provincie. Desalniettemin zal de gaswinning een eerlijke plaats in het programma krijgen, stelde de burgervader.
Tijdens de bekendmaking van het programma vertelde Den Oudsten dat burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum het koninklijk paar op de Grote Markt zal informeren over wat voor schade de gaswinning heeft aangericht bij inwoners van zijn gemeente. 
Toch moet juist de kracht van Stad en Ommeland overheersen, liet CdK René Paas weten. 'Koningsdag is een feestje met een ijzeren repertoire, want de dag staat altijd in teken van verbinding. Zo laten we zien dat stad en provincie met elkaar verbonden zijn, voor zover dat nog nodig is. Verscheidene Groningers laten deze dag zien wat hún Groningen is.'  

Wat gebeurt er verder?

Voor Koningsdag is er een breed programma samengesteld, waarin bekende en minder bekende Groningers betrokken zijn. Zo geeft de kersverse bondscoach Ronald Koeman een korte voetbalclinic aan een aantal kinderen. Ondernemer Ben Woldring praat op zijn beurt over startups en groene energie in het stadscentrum.
Bandjes langs de route verwijzen naar Eurosonic Noorderslag en honderden studenten laten op het Academieplein voor het RUG-gebouw zien hoe zij invulling geven aan hun studie. Verder is er in de Martinikerk een cultureel programma, waaraan onder meer het Noord Nederlands Orkest meewerkt. Ook is er een korte dansvoorstelling van Club Guy & Roni.
Op de Vismarkt vindt de slotact voor het koninklijke bezoek plaats. Singer-songwriter Arnold Veeman en het Noordpool Orkest sluiten het officiële programma dan af met de vertolking van 'Mien Grunneger stad'. Den Oudsten: 'We hopen dat de koninklijke familie uiteindelijk vertrekt met het idee dat ze een fantastische dag hebben gehad en er wat van hebben opgestoken.' 

Waar loopt de route langs?

De route op 27 april start om 11:00 uur in de Prinsenhof en eindigt rond 13:00 uur op de Vismarkt. Langs de route kunnen ongeveer 30.000 mensen de koninklijke familie begroeten. Den Oudsten verwacht op Koningsdag in totaal zo'n 60.000 á 80.000 mensen in de hele binnenstad.
Het programma is hier te vinden.