NAM: 90 procent van oude schadeclaims is onder 25.000 euro

© Goos de Boer/RTV Noord
De Nederlandsche Aardolie Maatschappij denkt ruim vijfduizend oude schademeldingen snel af te kunnen handelen. Volgens de NAM is negentig procent van de schadeclaims niet hoger dan 25000 euro.
Deze schadeclaims tot 25.000 euro die nog lopen bij de NAM worden sowieso ingewilligd. Dat heeft minister Wiebes met de NAM afgesproken. Dat geldt ook voor gevallen waarbij de NAM vindt dat de schade niet door bevingen komt.

Voor 1 juli

In totaal gaat het om ruim 6000 schademeldingen die voor 31 maart 2017 zijn gedaan en die nog niet zijn afgehandeld. Wiebes zei in januari al met de NAM te hebben afgesproken dat zij alles op alles zou zetten om deze zaken voor 1 juli af te ronden. De zaken gaan namelijk niet mee in het nieuwe schadeprotocol.

Ruimhartig

Schadeclaims van meer dan 25.000 euro worden voorgelegd aan de Arbiter Bodembeweging - die deel uitmaakt van het schadeproces - en de NAM zal zich sowieso bij diens vonnis neerleggen, aldus Wiebes.
Deze gevallen staan los van de 'complexe gevallen', die ook voor 1 juli moeten worden afgehandeld - maar waar nog veel onduidelijkheid over is.