Kleine scholen krijgen extra geld om sluiting te voorkomen

De Jan Ligthartschool is een van de kleine scholen in onze provincie
De Jan Ligthartschool is een van de kleine scholen in onze provincie © Steven Radersma/RTV Noord
Kleine scholen krijgen opnieuw extra geld om sluiting te voorkomen en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Het kabinet geeft op dit moment 120 miljoen euro uit aan circa 2000 scholen met minder dan 145 leerlingen, en daar komt na dit jaar 20 miljoen euro bij.
'Ieder kind heeft recht op goed onderwijs, of het nu op een kleine of grote school zit', licht minister Arie Slob (Onderwijs) toe. Hij vindt dat kinderen dicht bij huis naar school moeten kunnen.

Toeslag bleef behouden

Kleine scholen hebben het moeilijk, omdat er minder personeel en geld is om hetzelfde werk te doen als op een grotere school.
Om kleine scholen te helpen is de kleinescholentoeslag in het leven geroepen, maar het vorige kabinet wilde daar in 2014 eigenlijk vanaf. Na fel verzet vanuit de scholen en van een aantal politieke partijen bleef de toeslag toch behouden.

Belangrijk voor leefbaarheid

Minister Slob benadrukt het belang van de schooltjes voor de leefbaarheid in een dorp of stad. 'Als de school vertrekt, vertrekken vaak ook jonge gezinnen.'
Met name in krimpgebieden en kleine dorpen is dat van belang.

Zelf bepalen

Het extra budget vloeit voort uit afspraken in het regeerakkoord. Scholen mogen zelf bepalen waaraan zij het geld uitgeven.
Met het extra geld kunnen zij bijvoorbeeld samen met een andere school muziek- of cultuuronderwijs verzorgen, onderwijsondersteuning inhuren voor combinatieklassen of kiezen voor het gezamenlijk bijscholen van leraren, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.