Advies: Zeehondenwachters en veel minder opvang

© Mario Miskovic/RTV Noord
Het gaat zo goed met de Nederlandse zeehond, dat opvangcentra veel minder dieren zouden moeten opnemen.
Opvang kan zelfs negatieve effecten hebben, zoals dat pups van moeders gescheiden raken en dat per zeehond minder voedsel beschikbaar is als de populatie maar blijft groeien.
Dat stelt de Wetenschappelijke Adviescommissie Zeehondenopvang (WAZ) dinsdag in een adviesrapport dat is overhandigd aan minister Carola Schouten van Landbouw.
Zeehonden zijn wilde dieren en horen thuis in de natuur. Dit moet ook het uitgangspunt voor opvang zijn
André van der Zande - voorzitter onderzoeksgroep

'Tegen maximum aan'

De laatste decennia groeide het aantal zeehonden van 500 in 1980 naar bijna 15.000 nu. Volgens de WAZ 'zijn er zelfs bewijzen dat het aantal zeehonden tegen een maximum aanzit'.
Volgens André van der Zande, de voorzitter van de onderzoeksgroep, vraagt de huidige gezonde populatie van zeehonden in de Nederlandse wateren om een andere manier van denken.
'Zeehonden zijn wilde dieren en horen thuis in de natuur. Dit moet ook het uitgangspunt voor opvang zijn.'

Alleen als er echt hulp nodig is

Opvangcentra, Nederland telt er vijf, ontfermden zich in de afgelopen tien jaar over tussen de 20 en 50 procent van alle jonge zeehonden. Veel te veel, vindt de WAZ, die pleit voor een maximum van 5 procent.
Opvang van zieke dieren moet mogelijk blijven, maar dan alleen als de zeehond echt hulp nodig heeft.
'Het is in lijn met wat we al jaren doen, maar de opvang blijft altijd nodig', zegt bestuurder Niek Kuizenga van Zeehondencentrum Pieterburen

Minstens 24 uur alleen

Waar gestrande zeehonden nu opgenomen mogen worden als ze twee uur alleen zijn gelaten, pleit de WAZ pleit ervoor die periode op te rekken naar 24 uur.
Zo wordt pups meer tijd gegeven hun moeder terug te vinden, die wellicht alleen weg is gegaan om te jagen. Ook geeft het zieke dieren meer tijd om op eigen kracht te herstellen.

Zeehondenwachters

De WAZ wil dat er Zeehondenwachters komen, getrainde professionals die als enigen mogen beslissen of een zeehond naar een opvangcentrum moet.
De vele partijen en overheden zouden een Zeehondenakkoord moeten sluiten om afspraken vast te leggen.

Hoe nu verder?

Naar het advies over de toekomst van zeehondenopvang was gevraagd door Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken en Landbouw in het vorige kabinet.
De huidige minister, Carola Schouten, beslist welke aanbevelingen ze overneemt. Uiteindelijk heeft de Tweede Kamer het laatste woord.