Twee Xenos-winkels in Groningen worden dit jaar omgebouwd tot Casa

© RTV Noord
Twee Xenos-filialen in Groningen worden nog dit jaar omgebouwd tot de formule van interieurwinkelketen Casa. Dat meldt Blokker Holding.
Het gaat om de filialen aan de Vismarkt en in winkelcentrum Paddepoel. Het is nog niet bekend of de andere vier Xenos-winkels in de provincie Groningen op termijn ook worden omgebouwd. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat in totaal bijna tweederde van de filialen in Nederland wordt omgebouwd.

Casa-formule

Casa heeft momenteel 500 winkels in acht Europese landen en is momenteel nog niet in Nederland actief. De keten is eigendom van de familie Blokker en krijgt er in Nederland circa 110 filialen en 1900 medewerkers bij.
Daarbij is onder meer gekeken naar de huidige Xenos-winkels die het beste in de Casa-formule passen. Het ombouwproces moet voor de zomer van volgend jaar zijn afgerond.
In mei vorig jaar kondigde Blokker Holding aan Xenos te willen verkopen, evenals de andere winkelbedrijven van het concern, behalve de Blokker-winkels.

Het roer over

De familie Blokker neemt zelf het roer over bij de resterende 60 Xenos-winkels, die in ieder geval voorlopig de merknaam blijven voeren. In totaal blijven daar 850 medewerkers werken.
De activiteiten van het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Xenos in Waalwijk zullen worden afgebouwd en naar verwachting voor de zomer van 2019 worden stopgezet. Daarbij worden 180 banen geschrapt. Daarna wordt de bevoorrading uitbesteed. Financiële details zijn niet verstrekt.

Erger voorkomen

Vakbond CNV denkt dat Blokker met de voorgenomen overname van de Xenos-winkels erger heeft voorkomen. Deze aankondigingen zijn 'buitengewoon vervelend' voor de mensen die straks hun baan verliezen in het distributiecentrum en op het hoofdkantoor, vindt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. 'Maar als er niets was gedaan, dan was de kans groot dat alle Xenos-medewerkers zonder werk zouden komen zitten.'

Vakbond houdt vinger aan de pols

De bond zegt voorlopig een vinger aan de polst te houden bij Blokker en Casa. 'Ten aanzien van de zestig Xenos-winkels die niet naar Casa gaan is nog niet alles duidelijk gemaakt door de nieuwe eigenaar, de Blokker-familie zelf. Het sociaal plan ligt er, maar we willen wel garanties dat er ook naar de letter van die wet wordt geleefd', aldus Den Heijer.
In de provincie Groningen zijn Xenos-winkels in Veendam, Stadskanaal, Hoogezand, Winschoten en twee in de stad Groningen.