Achtkarspelen stemt 'overbodige motie' over vangrail weg

© Omrop Fryslan
De gemeenteraad van het Friese Achtkarspelen verwerpt een motie om de aanleg van een vangrail langs het Prinses Margrietkanaal, de Friese kant van het Van Starkenborghkanaal, mogelijk te maken.
Negen raadsleden stemden voor, elf tegen weet Omrop Fryslan.

'Ben er kapot van'

De motie werd ingediend door partij FNP naar aanleiding van meerdere, ook dodelijke, ongelukken in het kanaal waarbij een auto ter water kwam.
'Ik ben er kapot van', reageert Wietske Poelman. 'Het leek er eerst op dat de raad mee zou gaan. We hadden niet gedacht dat het afgewezen zou worden.'

'Wethouder heeft al toegezegd'

Een van de raadsleden die tegen hebben gestemd was Vegelin. Ondanks zijn 'nee', is hij wel voor de komst van de vangrail.
Vegelin zei dat wethouder Jouke Spoelstra van het CDA al toe heeft gezegd dat de vangrail er zal komen. Dit wordt bevestigd door de gemeente Achtkarspelen.

Onderzoek in Groningen

In Groningen wordt de aanleg van een vangrail nog onderzocht. De gemeentes Grootegast en Zuidhorn pakken dat samen met de provincie Groningen en Rijkswaterstaat op.
Achtkarspelen haakt aan bij de resultaten van het Groningse onderzoek. 'Dat heeft de wethouder voor de 125 meter die in onze gemeente ligt toegezegd', aldus een woordvoerder.