Zestig schademeldingen bij nieuwe schadeloket

Het nieuwe schadeloket voor het melden van schade door gaswinning in Groningen, de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, heeft op de eerste dag van openstelling tot nu toe al zestig nieuwe schademeldingen ontvangen.
Dat meldt een woordvoerder. Het loket werd maandagochtend om 08.00 uur geopend.

'Genoeg vragen'

'Mensen weten ons te vinden, we hebben zo'n 120 tot 130 telefoontjes gekregen. Mensen hebben genoeg vragen', aldus de zegsman. Het loket maakt deel uit van het nieuwe schadeprotocol dat op 31 januari is gepresenteerd door minister Eric Wiebes van Economische Zaken. In dat protocol is de NAM volledig buitenspel gezet.

Oude meldingen

Behalve over nieuwe schademeldingen, buigt het schadeloket zich over ongeveer 12.000 schademeldingen die sinds 31 maart 2017 op de plank liggen. Deze aanmeldingen werden ingediend bij voorganger Centrum Veilig Wonen (CVW), maar zijn nu door het nieuwe loket overgenomen.
'Veel vragen zijn afkomstig van mensen die al melding bij het CVW hadden gedaan. Ze willen weten of hun dossier in goede orde aan ons is overgedragen en wat ze kunnen verwachten in de komende maanden', aldus de woordvoerder.

Moeilijk vindbaar

'Wij zijn tevreden dat mensen ons kunnen vinden en we zijn blij dat we ze eindelijk te woord kunnen staan. We gaan ook zelf contact met ze opnemen.' Overigens kwamen bij RTV Noord reacties binnen van mensen die het loket niet konden vinden.
De achtkoppige commissie gaat per 1 april aan de slag met de dossiers. Half april maakt zij meer bekend over de aanpak, zegt de woordvoerder.

Zaakbegeleiders

De telefooncentrale van het meldpunt telt momenteel zo'n dertig mensen. Daarnaast zijn er nog eens 25 zogenoemde zaakbegeleiders, die mensen 'persoonlijk kunnen begeleiden of bezoeken', aldus de zegsman. Het meldpunt is bezig om het aantal medewerkers verder uit te breiden.