Opnieuw grote brand in Winschoten; nu bij Virol (update)

Bij afvalverwerker Virol in Winschoten is in de nacht van maandag op dinsdag brand uitgebroken. Een grote hoeveelheid afval staat in brand.
Volgens de brandweer komt er veel rook vrij. De rook trekt in zuidoostelijke richting. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.
Meetploegen van de brandweer houden in de gaten hoe de rook zich verspreidt. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De brandweer ziet op dit moment nog geen verband tussen deze brand en de andere branden die in de afgelopen dagen in Oost-Groningen waren.

Extra mankracht

De brandweer van Groningen, Finsterwolde en Hoogezand helpen mee om het vuur te blussen. Ze proberen ervoor te zorgen dat de bebouwing op het terrein niet betrokken raakt bij de brand. 
Volgens de brandweer gaat het voornamelijk om schroot dat in brand staat. 'Af en toe horen we een knal. We weten nog niet wat dat precies is', zegt een woordvoerder van de brandweer.

Gecontroleerd uit laten branden

Rond 5.15 uur liet de brandweer weten de schrootmassa gecontroleerd uit te laten branden. Er wordt zo min mogelijk geblust om rookoverlast en vuil bluswater zoveel mogelijk te beperken. Twee brandweerauto's keren daarom terug.

Geen auto's

Omdat er waterslangen over de N367 liggen, is een deel van de weg afgesloten voor verkeer.
Eerder communiceerde de brandweer dat de treinen niet reden, maar Arriva spreekt dat tegen. De treinen rijden volgens de dienstregeling, aldus een woordvoerder.

Zoveelste grote brand

Het is de zoveelste brand bij een industriebedrijf in korte tijd in Oost-Groningen. Afgelopen zaterdag brak even na middernacht brand uit bij lijmhoutproducent Lamico. Zaterdagmiddag stond de loods van transportbedrijf Schoenmaker Cargo in brand in Vlagtwedde.
In de nacht van zondag op maandag vatte een buizenstelsel met stro vlam bij vezelhennepverwerker HempFlax in Oude Pekela.
Over de oorzaak van de brand bij Lamico is nog niets bekend, maar de directeur houdt rekening met brandstichting.
Vorige maand was een loods aan de M.J. van Olmstraat in Winschoten aan de beurt. De brandweer was de hele nacht bezig met blussen.

Eerdere brand Virol

Virol heeft nare ervaring met branden. Twee jaar geleden werd het filiaal in Scheemda verwoest door een zeer grote brand. Het duurde dagen om het vuur te blussen. Tientallen brandweermannen uit de hele regio waren hierbij betrokken.