WK wielrennen 2020 mogelijk in Groningen en Drenthe (update)

De kans bestaat dat het WK wielrennen over twee jaar in Groningen en Drenthe wordt verreden.

Er ligt inmiddels een officieel verzoek van internationale wielerbond UCI op tafel. Dat bevestigt Renate Groenewold, naar aanleiding van berichtgeving door Dagblad van het Noorden. De oud-schaatsster doet lobbywerk voor de stichting die het WK naar het Noorden wil halen.

'We hebben het nog niet, maar het is in ieder geval een kans', zegt Groenewold.

'Achter de schermen al lang bezig'

Aanvankelijk zou het WK in 2020 in de regio van de Italiaanse stad Venetië worden verreden, maar de organisatie zou zich hebben terugtrokken. 'Achter de schermen zijn we al heel lang bezig. Maar er moet nog veel werk verzet worden en daar zijn we nu ook druk mee bezig', zegt Groenewold.

'Nog lang niet zeker'

Volgens Jan van der Meide, woordvoerder van de provincie Groningen, wordt momenteel onderzocht of het evenement organisatorisch en financieel verantwoord is: 'Het is natuurlijk een mooi evenement, maar het moet ook realistisch en haalbaar zijn. Het is dus nog lang niet zeker', benadrukt hij.

In totaal kost de organisatie ongeveer vijftien miljoen euro. 'Maar het levert minimaal 22 miljoen op, blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek', claimt Groenewold. 'Het is ook een marketinginstrument en dit is dé manier om Noord-Nederland in de spotlights te zetten. Maar het moet nu eerst zo goed in kaart gebracht worden dat niet achteraf gezegd wordt dat er een x-bedrag tekort is.'

Vorige keer in Valkenburg

De vorige keer dat het WK wielrennen in Nederland werd georganiseerd was in 2012. Toen was Valkenburg de uitvalsbasis.

Afgelopen najaar zag het er nog naar uit dat het WK op zijn vroegst in 2023 naar onze regio zou komen, nadat eerder werd ingezet op 2020 of 2021.

Besluit in tweede helft van het jaar

De UCI wil in de tweede helft van dit jaar weten of Groningen en Drenthe de organisatie op zich kunnen nemen. Groenewold heeft een positief gevoel.

'Ik zie dit als een enorme kans en voel me ook gevleid dat we door de UCI zijn gevraagd. Dat is een teken dat we hier in Nederland op fietsgebied voorlopen op de rest van de wereld. Je hebt grote sportevenementen nodig om de bevolking in beweging te krijgen en zo'n WK kan enorm veel teweeg brengen in het Noorden.'

'De fiets verbindt'

'Het evenement is hartstikke mooi, maar het gaat vooral om de economische en zeker ook maatschappelijke spin-off. Daar wil ik me voor inzetten. Laten zien dat de fiets verbindt en dat het WK een kapstok kan zijn voor veel zaken die momenteel al gaande zijn. Economie en toerisme zou een boost kunnen krijgen, dat geldt ook voor energie en duurzaamheid. Ik ben super enthousiast, want dit is echt een enorme kans.'

Lees ook:

- Noord-Nederland aast nu op WK wielrennen 2023
- Groenewold: 'UCI kijkt serieus naar WK wielrennen in Noord-Nederland'
- '2020 geen goed jaar voor WK wielrennen in het Noorden'
- 'Noord-Nederland heeft goede kans om WK wielrennen binnen te halen'
- Provincie Groningen probeert WK wielrennen binnen te fietsen

Meer over dit onderwerp:
sport GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws