'Ouders van omgekomen militairen in Mali doen aangifte tegen Defensie'

Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) op archiefbeeld.
Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) op archiefbeeld. © RTV Noord
De ouders van de omgekomen Groningse militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) doen volgende week aangifte tegen het ministerie van Defensie en een nog onbekend aantal Defensiemedewerkers vanwege dood door schuld.
De twee militairen waren gestationeerd in Assen en kwamen op 6 juli 2016 in Mali om het leven door een ondeugdelijke mortiergranaat.

Kwalijk nemen

De advocaat van de nabestaanden, Michael Ruperti, zegt tegen De Volkskrant dat hij het Defensie kwalijk neemt dat het ministerie zelf geen aangifte doet en ook geen namen wil vrijgegeven van functionarissen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de aanloop naar het ongeluk.

Mensenlevens

Ruperti wil het niet-militaire personeel aanklagen voor dood door schuld. Ook wil hij dat het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken wie "in strijd heeft gehandeld met de Defensievoorschriften waarna mensenlevens in gevaar zijn gekomen", aldus Ruperti tegenover De Volkskrant.

Onderzoek

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) velde vorig jaar een hard oordeel over de werkwijze van Defensie in Mali, waarbij de militairen moesten werken met onveilige munitie. Oud-minister van Defensie Jeanine Hennis stapte vorig jaar op nadat bleek dat Defensie ernstig tekort geschoten was in de zorg voor de veiligheid voor de Nederlandse militairen in Mali.

Zwakke munitie

De munitie had zwakke plekken in het ontwerp en was niet gecontroleerd. Daarbij was ook de opslag van de granaten in Mali niet goed. De fatale granaat werd te warm en er drong vocht door in de granaat. De combinatie van vocht en warmte zorgde voor een chemische reactie, en zo onstond er een zeer schokgevoelige explosieve stof in de granaat.