No Surrender-zaak: advocaat van verdachten vraagt om uitstel

Leden van de motorclub No Surrender.
Leden van de motorclub No Surrender. © ANP
De advocaten van de zeven verdachten in de No Surrender-afpersingszaak willen dat de behandeling van de zaak wordt uitgesteld. Zij willen drie verbalisanten aan te tand voelen over het verhoren van het slachtoffer.
Het slachtoffer werd tijdens deze gesprekken beïnvloed, zeggen de advocaten. Bovendien zijn er tegenstrijdigheden te zien in de aangifte.

Mishandeling

De zeven, deels No Surrender-leden staan terecht voor het mishandelen, ontvoeren en afpersen van een ex-clublid in november 2016. De toen 47-jarige Groninger werd in een woning in Eelde ernstig mishandeld. Daarbij werd gedreigd dat de vingers eraf werden geknipt en een No Surrender-tattoo van zijn buik gebrand. Dit laatste gebeurde niet.

In de mond leggen

Het slachtoffer moest 5000 euro betalen, omdat hij de regels van de club had overtreden. Deels ontkleed belde de man die nacht in Glimmen bij een woning aan. Hij wist zich aanvankelijk geen namen te herinneren van zijn belagers. Die zijn hem in de mond gelegd, vinden de advocaten. Bovendien komen de beelden van de verhoren niet overeen met de uitgeschreven versie.

Verdedigingsrecht

Daarmee is volgens de advocaten inbreuk gemaakt op de verdedigingsrecht en het recht op een eerlijk proces. Naast de drie verbalisanten willen de advocaten ook de partner van het slachtoffer horen. Op band was te horen dat zij haar man toefluisterde wat hij moest zeggen, zeiden de advocaten.
Het Openbaar Ministerie krijgt rond de middag de gelegenheid hier op te reageren.