Afgeperst via de mail? Dit moet je doen

© RTV Noord
Heb jij de afgelopen weken ook een chantagemail ontvangen van ´Michael'? Hij beweert beelden te hebben van jou terwijl je jezelf bevredigt en hij dreigt die naar al je vrienden en kennissen te sturen. Tenzij jij vijfhonderd euro betaalt...
De mail is nep, maar hoe zie je dit? En wat moet je doen als je zo'n mail hebt ontvangen?

Niet betalen

'Betaal niet en gooi de e-mail weg!' Dat is de belangrijkste tip van de politie. Ze raadt aan om niet in te gaan op bedreigingen.
'Wanneer je doet wat van jou wordt gevraagd, kan diegene jou verder chanteren. Het is geen garantie dat de chantage stopt als jij doet wat er gevraagd wordt.'

Hoe herken je een valse chantagemail?

Allereerst kun je je natuurlijk afvragen of er grond is voor de chantage. Als jij zo'n chantagemail van 'Michael' hebt ontvangen, terwijl je helemaal geen webcam op je computer hebt, hoef je je geen zorgen te maken.
De website veiliginternetten.nl. raadt vervolgens aan om de naam van de afzender te controleren. 'Michael' gebruikt e-mailadressen als donotreply@kpnmail.nl. Inderdaad niet replyen dus.

Bewaar de sporen

Zorg dat je alle sporen die naar de dader kunnen leiden, bewaart. Als je de mail toch wilt weggooien, zoals de politie adviseert, kun je er een foto van maken. Zet je computer niet uit en bewaar zo veel mogelijk informatie.
Als je aangifte gaat doen bij de politie, kun je vragen of daar een digitaal expert bij aanwezig kan zijn.

Aangifte doen?

De politie stelt dat het zeker zin heeft om aangifte te doen. Dit kan via het landelijke telefoonnummer 0900-8844, maar ook bij een bureau in jouw buurt.
Van een aantal soorten cybercrime kun je ook online aangifte doen.