Rechtbank stelt afpersingszaak No Surrender uit

© ANP / Remko de Waal
De zaak tegen de zeven verdachten in de No Surrender afpersingszaak is gestrand.
De rechters vinden dat er teveel vragen zijn gerezen over het slachtofferverhoor. De drie agenten die de verhoren hebben afgenomen, moeten worden gehoord.

Verdacht van mishandeling

De zeven, deels No Surrender-leden, worden verweten dat zij in november 2016 een toen 47-jarige ex-clublid in een woning in Eelde ernstig hebben mishandeld.
De man moest als ongehoorzaam clublid 5000 euro betalen. Hij werd ontvoerd en bedreigd. De Stadjer belde 's nachts deels ontkleed in Glimmen bij willekeurige mensen aan.

Woorden in de mond

De advocaten vroegen woensdagochtend de zaak uit te stellen. Het slachtoffer zou tijdens het verhoor woorden in de mond zijn gelegd. Er zouden opnamen van verhoren ontbreken. En het verhoor op beeld kwam niet overeen met de uitgeschreven verhoren.
De rechter zei dat ook hij tegenstrijdigheden in de verklaringen van het slachtoffer ziet. 'Dit moet worden uitgezocht.'

Partner niet horen

Het Openbaar Ministerie moet beelden die de advocaten niet hebben, alsnog overleggen. De advocaten wilden ook de partner van het slachtoffer horen, omdat zij op bandopnamen te horen was. Zij zou het slachtoffer hebben gesouffleerd.

OM: 'Heel vervelend'

De rechters vinden het horen van de drie agenten voldoende. Woordvoerder Pieter van Rest van het Openbaar Ministerie vindt het uitstel van de zaak 'heel vervelend'. 'Het gaat om zeer ernstige feiten, en nu moeten we nog langer wachten op inhoudelijke behandeling van de zaak', zegt Van Rest. Hij hoopt dat de rechtszaak nog voor de zomer opnieuw op de rol staat. 'Maar dat is misschien te positief'. Hij wil niet inhoudelijk op de kritiek van de advocaten ingaan.