Groningen kleurt rood bij referendum; lagere opkomst in gemeenten zonder raadsverkiezingen

© Bewerking RTV Noord
In Groningen is men kritisch op de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In meerderheid klonk er in onze provincie een tegengeluid.
In Groningen-stad liet ruim 70 procent zijn afkeuring blijken. In Stadskanaal was men het minst kritisch. Daar stemde slechts een nipte meerderheid van 51 procent tegen.
Al met al is de provincie stelliger dan de rest van Nederland. Daar ontlopen de voor en tegenstemmers elkaar namelijk nauwelijks: 47 om 49 procent.

Opkomst lager zonder raadsverkiezingen

Zonder raadsverkiezingen namen Groningers minder moeite om te gaan stemmen voor het referendum. In deze gemeenten lag de opkomst gemiddeld rond de 31 procent. 
Opvallend is dat in gemeenten waar wél raadsverkiezingen werden gehouden de opkomst voor het referendum een stuk hoger lag, zo tussen de 46 en 49 procent. Dat is al met al iets lager dan de landelijke opkomst, die boven de 50 procent uitkwam. Loppersum springt er met 57 procent ruim bovenuit.
Gemiddeld was in gemeenten met raadsverkiezingen de opkomst voor het referendum ruim 2 procentpunt lager dan de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen.
De officiële uitslag volgt vrijdag. 

Lees ook: