Drie erfgoedprojecten krijgen geld van provincie

Het afgebroken schip van de kerk in Garmerwolde wordt weer zichtbaar gemaakt
Het afgebroken schip van de kerk in Garmerwolde wordt weer zichtbaar gemaakt © Wikimedia Commons/Pa3ems
Drie projecten die zich inzetten voor het behoud van erfgoed en landschap in Groningen krijgen geld van de provincie.
Het gaat om ecodorp Noordeland in Ter Apel, de kerk in Garmerwolde van Stichting Oude Groninger Kerken en het project 'Typisch Gronings' van tijdschrift Noorderbreedte. Zij ontvangen alledrie 25.000 euro subsidie.

Ecodorp

Ecodorp Noordeland is een plan voor een woon- en werkproject op het terrein van de oude Avebe-fabriek in Ter Apel. 'Een spookachtige locatie, die al meer dan dertig jaar leeg staat', vertelt wethouder Giny Luth van Westerwolde.
Het is de bedoeling dat op het terrein enkele tientallen huisjes voor maximaal honderd bewoners komen. Het ecodorp moet zo veel mogelijk zelfvoorzienend worden op het gebied van bijvoorbeeld energie, water en voedsel. Zo komt er een voedselbos.
Luth is blij dat de provincie geld uittrekt voor het project in haar gemeente. 'De plannen voor het ecodorp zien er geweldig uit. Ze passen bij duurzaamheid, ze passen bij Cittaslow (het internationale keurmerk voor gemeenten die goed scoren op het gebied van landschap en cultuurhistorie, red.).'

Nieuw leven inblazen

Gedeputeerde Henk Staghouwer prijst het idee dat de initiatiefnemers een oud gebouw nieuw leven willen inblazen: 'Niet alleen maar behoud van het oude, maar ook kijken naar de toekomst en kijken hoe je zaken met elkaar kunt verbinden.'
Met het geld van de provincie willen de initiatiefnemers een landschapsarchitect een ontwerp laten maken om het ecodorp in te passen in de omgeving.

Kerk Garmerwolde

Stichting Oude Groninger Kerken wil de subsidie gebruiken om de oorspronkelijke vorm van de kerk in Garmerwolde weer zichtbaar te maken. De kerk werd halverwege de dertiende eeuw gebouwd in de vorm van een kruis.
Maar in de negentiende eeuw werd het schip (het langgerekte deel) van de kerk afgebroken en verdween de kruisvorm. Met een grote, roestbruine grondplaat op een betonvloer wil SOGK de oorspronkelijke vorm van de kerk weer tonen. Ook komt er op de vloer een maquette van de originele kerk te staan. 

Typisch Gronings

Verder gaat er subsidie naar het project Typisch Gronings van tijdschrift Noorderbreedte en erfgoedorganisatie Libau. Zij deden afgelopen zomer naar aanleiding van de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied een oproep aan Groningers om aan te geven wat zij typisch Gronings vinden. 
De bedoeling is een soort 'gereedschapskist' te maken, die inwoners van het aardbevingsgebied helpt bij het bepalen van de vraag wat typisch Gronings is aan de bebouwing en het landschap.