Er komt geen hellingbaan op station Winsum

Reina Bolt (l) is één van de voorstanders van de hellingbaan.
Reina Bolt (l) is één van de voorstanders van de hellingbaan. © RTV Noord/Jeroen berkenbosch
Er komt geen hellingbaan op het station Winsum maar een nieuwe lift. Dat blijkt uit beantwoording van Kamervragen door Staatssecretaris Stientje van Veldhoven.
Van Veldhoven volgt daarmee de plannen van ProRail die al eerder aangaf een hellingbaan te duur te vinden.

Kuren

De lift die toegang geeft tot het perron van station Winsum vertoont regelmatig kuren. Daardoor is het voor mindervaliden af en toe niet mogelijk om op of van het perron te komen.
ProRail zou dit probleem oplossen door een hellingbaan aan te leggen maar vorig najaar bleek dat opeens veel duurder dan gedacht. ProRail koos daarom voor een nieuwe lift, een oplossing die anderhalf miljoen Euro goedkoper is.

Petitie

De Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Winsum legde zich daar niet bij neer en begon onder andere een petitie die 355 handtekening opleverde en werd aangeboden aan de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat.
Kamerleden van Dijk (PvdA) en Lacin (SP) stelden daarop vragen aan de staatssecretaris. Die heeft, zoals blijkt uit beantwoording van de brief, begrip voor de teleurstelling van de mindervaliden, maar volgens haar is een nieuwe lift ' een passende oplossing'