Eerste vlucht van München krijgt traditioneel watersaluut

Een watersaluut op Eelde
Een watersaluut op Eelde © Mario Miskovic/Archief RTV Noord
De eerste vlucht van Groningen Airport Eelde naar München was zondag al, maar over enkele uren wordt het vliegtuig van Nordica Air officieel verwelkomd met een watersaluut.
In het eerste vliegtuig zat een man of veertig. Een delegatie van Groningen Airport Eelde, maar ook een noordelijke ondernemer die regelmatig in München moet zijn. En natuurlijk waren er luchtvaartliefhebbers die graag de eerste vlucht wilden meebeleven, zo meldt RTV Drenthe.

Met dank aan Transavia en Air Berlin

Dat Nordica Air de lijndienst tussen Groningen Airport Eelde en München kan uitvoeren, heeft alles te maken met het vertrek van Transavia uit de Duitse stad en het faillissement van Air Berlin. Hierdoor zijn start- en landingsrechten vrijgekomen. Anders was het niet gelukt. Net als Schiphol, zit München Airport bijna aan het plafond van het aantal vluchten.

Kleintje tussen de reuzen

Ulrich Theis van München Airport verwelkomt Nordica met open armen, ook al is het maar een kleine speler tussen al die reuzen als Lufthansa, Etihad en Emirates. Dagelijks komen deze luchtvaartmaatschappijen met hun Airbus A380 naar de Duitse luchthaven. Ter vergelijking: in een A380 gaan al snel zo'n vijfhonderd passagiers; in het vliegtuig van Nordica kunnen maximaal negentig.

Vlucht moet zich bewijzen

De Duitse luchthaven wil zich meer en meer profileren als plek waar je de hele wereld over vliegt. Maar ook daar geldt dat een dagelijkse vlucht als deze een goede bezetting moet hebben. Half lege vliegtuigen kosten geld.
Nordica Air zegt dat de eerste vluchten goed bezet zijn. En mogelijk ontdekt de Duitser ook Noord-Nederland. 'Misschien moet je dan iemand als voetballer Arjen Robben inzetten om Duitsers te interesseren voor het Noorden', geeft Theis mee als suggestie.