Teamgenoot Annemieke Bes slaat overboord in Volvo Ocean Race; zoekactie gestaakt

Het jacht van Sun Hung Kai/Scallywag tijdens een eerdere race in de haven van Hong Kong.
Het jacht van Sun Hung Kai/Scallywag tijdens een eerdere race in de haven van Hong Kong. © ANP/Jerome Favre
Zeilster Annemieke Bes uit Haren en de overige leden van team Sun Hung Kai/Scallywag hebben de zoekactie naar hun overboord geslagen teamgenoot John Fisher dinsdagochtend gestaakt.
De boot, die deelneemt aan de Volvo Ocean Race, zoekt nu zelf een veilige haven aan de kust van Zuid-Amerika. Het weer is zo slecht in dat deel van de zuidelijke oceaan, dat de bemanning de kans klein acht dat Fisher nog levend wordt gevonden.

Stormachtige wind

De 47-jarige Brit sloeg maandagavond overboord tijdens de zevende etappe van de zeilrace om de wereld. Dat gebeurde op circa 2.500 kilometer ten westen van het Chileense Kaap Hoorn bij stormachtige wind en hoge golven. Fisher droeg reddingskleding toen hij van de boot werd geblazen.

Onmogelijke opgave

Schipper David Witt keerde meteen om en begon met zoeken, maar in de onstuimige zee bleek dat een vrijwel onmogelijke opgave.
Hulp van de andere zes deelnemers van de Volvo Ocean Race, waaronder de Nederlandse boten Brunel en AkzoNobel (met de Groningse schipper Simeon Tienpont aan het roer), was geen optie wegens de zware omstandigheden en de ligging van de boten ten opzichte van Scallywag.

Op grote afstand

Een schip dat op ongeveer 400 zeemijl - circa 700 kilometer - van de plaats van het ongeval voer, zette wel koers richting de plek des onheils. De raceleiding kon in de laatste update geen informatie verstrekken over de huidige locatie van dat schip.