Leekster schapenboer wil wolven weren met honden

Hoe zorg je er als boer voor dat een wolf niet bij je schapen kan komen?
Schapenboer Mike van der Most uit Leek denkt de oplossing te hebben. Hij heeft onlangs twee Pyreneese berghondenpups aangeschaft. Die zien er nu nog uit als kleine bolletjes wol, maar ze moeten uitgroeien tot reusachtige beesten. Dat meldt RTV Drenthe.

Aanvallen

Van der Most hoopt dat de wolf schrikt van de grote honden en doorloopt naar een ander weiland. Als de wolf toch een schaap probeert te grijpen, komen de honden volgens hem in actie. 'Dat gaan ze doen door te blaffen en mocht hij in zijn eentje in het weiland in springen dan zullen ze hem zeker aanvallen', aldus Van der Most.

NoWolvesNL

De Leekster heeft een bedrijf met zo'n vierhonderd schapen vlak bij landgoed Nienoord in Leek. Hij vreest voor de wolf en is ook aangesloten bij de Facebookgroep NoWolvesNL. 'Wij zijn een groep die bewustzijn wil creëren. Bijvoorbeeld ook met cijfers uit het buitenland de Nederlandse politiek waarschuwen voor wat er komen gaat.'

Afschieten

Belangenorganisatie LTO pleit na verschillende incidenten met wolven die schapen hebben doodgebeten, voor het afschieten van wolven. Voor Van der Most is dat ook een optie, maar dat is volgens hem geen oplossing. 'We kunnen wel afschieten, maar ze blijven gewoon komen. Er blijft aanwas komen. We kunnen die ene solitaire wolf afschieten, maar dan komt er weer een volgende.'

Wolf gespot

Mogelijk moeten de honden van Van der Most sneller in actie komen dan gedacht, want een luisteraar van RTV Noord meldde woensdagmorgen dat hij een wolf heeft zien lopen in de weilanden aan de N33 tussen Holwierde en de Eemshaven.