Bedum kiest voor school op omstreden nieuwe plek

Een impressie van de nieuwbouw van de Togtemaarschool
Een impressie van de nieuwbouw van de Togtemaarschool © RTV Noord
De raad van Bedum kiest voor nieuwbouw van de Togtemaarschool op de nieuwe locatie aan de Vlijt en Bazuinslaan, ondanks de bezwaren van omwonenden.
De buurt is enorm teleurgesteld. Dat is te zien aan de gezichten van de bewoners op de publieke tribune als de meeste raadspartijen zich uitspreken voor de bouw op een nieuwe plek.
Buurtbewoners liepen nog voor de stemming boos de zaal uit. Ze voelen zich voorgelogen en zeggen dat de gegevens van de wethouder niet kloppen. Het enige wat ze laten weten is dat ze zeker een gang naar de Raad van State gaan maken. Verder willen ze geen commentaar geven.

Niet bevingsbestendig

Het huidige gebouw van de basisschool is niet aardbevingsbestendig. De gemeente wil nieuwbouw op een andere locatie, de huidige skatebaan. De buurt strijdt al langer tegen bouw op deze plek en hoopte op nieuwbouw op de huidige locatie van de school.
'We zouden de voorbereidende werkzaamheden en de inzet van het schoolbestuur hiermee teniet doen. Ook zijn de meerkosten voor de bestaande locatie erg hoog', zegt ChristenUnie fractievoorzitter Bernd de Jong.
Schoolbestuur Marenland is voor een nieuwe locatie omdat de leerlingen dan maar één keer hoeven te verhuizen. Het voorbereidingsproces hoeft ook niet opnieuw.

Bouwen huidige locatie duurder

De raad heeft wethouder Johannes de Vries tijdens de vorige raadsvergadering gevraagd beter locatieonderzoek te doen. Daaruit blijkt nu dat de kosten van bouwen op de huidige locatie hoger zijn. De kinderen moeten dan naar de tijdelijke school bij Ter Laan. De rekening daarvan komt dan deels voor de gemeente, een half miljoen euro.
Verder moet het ontwerp worden aangepast, wat extra kosten met zich meebrengt. Daarnaast kan het project pas later van start en dan moet er rekening worden gehouden met de stijgende bouwkosten. De totale extra kosten kunnen volgens de wethouder oplopen tot één miljoen euro.

Gang naar de rechter

Ook wilde de raad weten wat een gang naar de rechter van de buurt betekende voor de planning van bouwen op de nieuwe locatie. 'Dat kan de bouw vertragen', laat wethouder De Vries weten. Maar nieuwbouw op de huidige plek duurt net zo lang omdat de voorbereidingen langer duren. In beide gevallen zou de school dan na de zomervakantie van 2021 pas klaar zijn.
De PvdA deed een moreel appèl op de buurtbewoners om niet naar de rechter te gaan. Het belang van de gemeenschap en de kinderen van de scholen dient u hier niet mee', vertelt PvdA-fractievoorzitter Jaap Heeres.

Akkoord

Alleen het CDA zat nog op de wip voor de te kiezen locatie. Het vindt ook de extra kosten en de steun van het schoolbestuur belangrijk.
De raad, op de VVD na, ging vervolgens akkoord met nieuwbouw op de andere locatie. Wel waren er wat kanttekeningen en moet de buurt beter betrokken worden bij de bouwwerkzaamheden. In het verleden schoot de informatievoorziening van de gemeente namelijk tekort.
Ook moet de buurt mee kunnen denken over de inrichting van het vrijgekomen gebied waar nog geen concrete plannen voor zijn. 'Daar gaan we serieus mee aan de slag', laat wethouder Johannes de Vries weten.