Minister: vleesveehouders hebben geen fosfaatrechten nodig

© Steven Radersma/RTV Noord
Nederlandse vleesveehouders hoeven geen fosfaatrechten te hebben om verder te boeren. Dat staat in een voorstel waarover minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Tweede Kamer donderdagmiddag heeft ingelicht.

Keuze

Schouten geeft de vleesveehouders de keuze: óf ze blijven eigenaar van de fosfaatrechten die hen zijn toegekend en houden zich aan het nieuwe stelsel, óf ze kiezen voor vrijstelling en leveren de hen toegekende fosfaatrechten weer in, zonder daar geld voor te krijgen.

Uitbreiden

Die vrijstelling betekent dat vleesveehouders zo veel dieren mogen houden als ze willen zonder dat ze fosfaatrechten nodig hebben of moeten kopen. Wel moeten ze de mest volgens de regels kunnen verwerken.

Fosfaatrechten verkopen

Boeren die de rechten willen houden, moeten zich aan de fosfaatregels houden. Dat betekent dat ze nieuwe rechten moeten kopen als ze willen uitbreiden. Daar staat tegenover dat ze hun fosfaatrechten mogen verkopen. Dat  kan interessant zijn voor boeren die hun bedrijf toch al willen inkrimpen of verkopen.

Slepend conflict

Met dit voorstel lijkt een einde te komen aan een slepend conflict tussen het ministerie en de vleesveehouders. Die protesteren al lange tijd tegen fosfaatrechten voor vleesvee.

Europese regels

Die fosfaatrechten zijn bedoeld om de mestproductie terug te dringen, zodat Nederland weer voldoet aan de Europese regels. Volgens de vleesveehouders wordt het mestoverschot veroorzaakt door de melkveesector en niet door het vleesvee.

'Onterecht en onbedoeld'

Vleesveehouder Maurits Tepper uit Roderwolde is één van de boeren die met de minister onderhandelde. 'Wij zijn onterecht en onbedoeld in het fosfaatrechtenstelsel terechtgekomen', zegt hij. Volgens hem kunnen de vleesveehouders hun mest kwijt op eigen grond en zijn de intensieve melkveehouderijen verantwoordelijk voor het mestoverschot.

Slacht

Daar komt nog bij dat op een melkkoe meer verdiend kan worden dan op een rund dat puur voor het vlees wordt gehouden. Voor vleesveehouders kan het niet uit dure rechten te kopen. Velen van hen zouden daarom dieren gaan afvoeren naar de slacht. 

Zeldzame runderrassen

Met dit voorstel komt er ook lucht voor de houders van zeldzame runderrassen, zoals blaarkoppen, lakenvelders en roodbont Fries vee, voor zover deze koeien als vleesvee worden gehouden. Tepper schat dat dat geldt voor ongeveer zeventig procent van die dieren. 'Voor de dertig procent die ook gemolken wordt, moet nog een oplossing worden gezocht'.

Europa

Tepper verwacht dat de Tweede Kamer akkoord gaat met het voorstel van Schouten en dat ook de Europese Commissie groen licht geeft. 'Ik heb meerdere commissieleden in Brussel gesproken en die zijn het er allen over eens dat de fosfaatregels bedoeld zijn om de melkveehouderij te beteugelen en niet de vleesveehouders.'