Zo ziet de nieuwe stikstoffabriek van een half miljard euro eruit

De nieuwe stikstoffabriek die Gasunie gaat bouwen bij Zuidbroek belooft een nieuw 'landmark' in Groningen te worden. In een animatie van Gasunie zijn drie hoge koeltorens te zien die ver uitsteken boven de Tusschenklappenpolder tussen Zuidbroek en Muntendam.
Naast de nieuwe installatie is ook de huidige, veel kleinere stikstoffabriek zichtbaar. 

Prominent

Automobilisten zien de torens vanaf de N33, die er vlak langs loopt, maar ook vanaf het Winschoterdiep en vanaf verder, kilometers ver het vlakke Groninger land in zijn ze prominent in beeld.  
Foto: Gasunie

Import

In de nieuwe fabriek, die 500 miljoen euro kost, wordt straks stikstof gewonnen uit de lucht om ons heen. Die stikstof wordt gemengd met het hoogcalorische gas dat we uit bijvoorbeeld Rusland gaan importeren.
Op die manier krijgt het dezelfde eigenschappen als het laagcalorische Groninger gas, zodat het geschikt is voor onze cv-ketels en fornuizen. 

Gaskraan dicht

De verwachting is dat er daardoor jaarlijks zeven miljard kubieke meter aardgas minder uit de Groninger bodem hoeft te worden gehaald.
Dat is een belangrijk onderdeel van het plan van minister Wiebes om uiteindelijk in 2030 de gaskraan helemaal dicht te kunnen draaien. 

Symbolen

Drie hoge koeltorens om stikstof te winnen: ze zouden kunnen uitgroeien tot de symbolen van de verbeten strijd van de Groningers tegen de gaswinning.