Aardbevingsnieuws maart 2018: Gaswinning stopt in 2030, maar fracken mag

Kranten over het 'historische gasbesluit'
Kranten over het 'historische gasbesluit' © Sander Slager/RTV Noord
De gaswinning in Groningen wordt in 2023 fors teruggeschroefd en in 2030 gaat de kraan dicht. Dat zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat eind deze maand. Het is niet het enige belangrijke aardbevingsnieuws in maart 2018.

Gaskraan dicht in 2030

Uiterlijk per oktober 2022 gaat de gaswinning in Groningen onder het niveau van 12 miljard kuub per jaar. In 2030 moet de gaswinning in de provincie volledig ten einde zijn. Dat zijn de maatregelen die het kabinet op 29 maart aankondigt.
Alleen door het wegnemen van de oorzaak van het aardbevingsrisico kan de veiligheid in Groningen op afzienbare termijn worden gegarandeerd, stelt het kabinet. De gasexport naar het buitenland wordt de komende jaren afgebouwd.
Minister Wiebes zegt in een interview 'voor de Groningers te hebben gevochten'. Gedeputeerden en Tweede Kamerleden noemen het een historisch besluit en verschillende kranten zetten het nieuws prominent op hun voorpagina de dag erna. Shell (mede-eigenaar van de NAM) en Gasunie haasten zich om te zeggen dat ze ook zonder Gronings gas kunnen. Wel is VCO-NCW Noord minder tevreden: de werkgeversorganisatie waarschuwt voor het verlies van duizenden banen in de regio, omdat de gaswinning ook voor werkgelegenheid zorgt.

Stikstoffabriek van half miljard moet gaswinning opvolgen

Om de gasproductie in Groningen naar beneden te kunnen krijgen, wordt een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek gebouwd. Minister Wiebes heeft daarvoor de opdracht gegeven. De stikstoffabriek moet rond de 500 miljoen euro kosten. Gasunie, dat eerst tegen de fabriek was, zegt nu voorstander te zijn.
Met de fabriek kan Noors of Russisch gas vermengd worden met stikstof zodat het in het Nederlandse gasleidingnet te gebruiken is. Op die manier zou zeven miljard kuub minder aan Gronings gas gewonnen hoeven te worden.
De fabriek zou op zijn vroegst in 2022 in gebruik genomen kunnen worden, en het belooft een 'landmark' in het Groninger land te worden, met drie hoge koeltorens die uitsteken boven de Tusschenklappenpolder tussen Zuidbroek en Muntendam.

Nieuwe schadeloket? 'Werknemers zijn echt onafhankelijk'

Het nieuwe schadeloket is er. Op maandagochtend 19 maart neemt het schadeloket van de Commissie Mijnbouwschade het stokje over van het Centrum Veilig Wonen. 'Wij hebben het voordeel dat we een minister hebben die zegt: regel het met de schade, ik zorg voor het geld. Ik heb daarom goede hoop dat wij het wel waar kunnen maken', zegt directeur Hans Houdijk.
Het nieuwe schadeloket is de eerste uren nog wat moeilijk vindbaar, maar dat verandert gaandeweg de dag. De eerste dag komen al meer dan zestig schademeldingen binnen.
Het loket moet uit tachtig werknemers bestaan, waarvan een deel overkomt van het Centrum Veilig Wonen, dat jarenlang niet meegaf met aardbevingsgedupeerden. Minister Sander Dekker (VVD) van Rechtsbescherming benadrukt dat leden van de commissie onafhankelijk opereren. De oude openstaande 11.500 schademeldingen worden overgeheveld aan het CVW. Volgens de NAM is 90 procent van de claims onder de 25.000 euro; claims die volgens Wiebes sowieso worden ingewilligd.

Miljoenen voor duizendbanenplan en erfgoed in bevingsgebied

Het Rijk stelt 15 miljoen euro extra beschikbaar voor monumenten in het aardbevingsgebied. Het Rijk had eerder al twee miljoen euro vrijgemaakt. Met die boodschap komt minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in maart naar Appingedam.
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengt 6,2 miljoen euro mee naar Groningen. Het geld is bedoeld voor het duizendbanenplan in het aardbevingsgebied. Dit plan dat vorig jaar september werd aangekondigd, moet de komende vier jaar duizend extra banen opleveren in de bouw, techniek en andere sectoren. Vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten hiervan profiteren.

Hongerstakers houden gemoederen bezig

'Het is schandalig dat ze zo lang heeft moeten wachten op de schadeloosstelling waar ze recht op heeft', zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Ze heeft Kamervragen gesteld aan minister Wiebes over Jannie Knot uit Garrelsweer. Het is de tweede hongerstaker die zichzelf een week lang zonder te eten opsluit in een container tegenover het terrein van het CVW in Appingedam. Jan Holtman uit Wildervank trapt de protestactie af en krijgt al snel bezoek van het CVW.
Makkelijk is het actievoeren niet: de tent waait om en Knot zegt 'misselijk en beroerd' te zijn van de stress.

Minister: fracken mag bij Pieterzijl

Een maand met relatief goed aardbevingsnieuws, krijgt op de laatste dag een nasmaak. Minister Eric Wiebes heeft de NAM toestemming gegeven om op de locatie Pieterzijl Oost gas te winnen. De NAM mag daarbij ook het omstreden fracken gebruiken.
De gaslocatie ligt net over de Friese grens bij Warfstermolen in de gemeente Kollumerland. Het veld strekt zich uit onder het grondgebied van de gemeente Zuidhorn. De NAM heeft berekend dat in het veld Pieterzijl Oost 294 miljoen kubieke meter aardgas zit. Met de gebruikelijke winningsmethode kan 158 miljoen kuub worden gewonnen, maar via fracking kan dat oplopen naar 255 miljoen.
De NAM denkt zes jaar nodig te hebben voor de gaswinning op deze plek. Als einddatum wordt 2025 genoemd.

Ander belangrijk aardbevingsnieuws

Aardbevingen in maart 2018:

- 1 maart 14.03 uur: 1.3 in Garrelsweer
- 1 maart 22.34 uur: 0.9 in Loppersum
- 8 maart 13.25 uur: 0.7 in Veendam
- 9 maart 17.35 uur: 0.5 in Het Waar
- 10 maart 05.13 uur: 1.3 in Appingedam
- 25 maart 13.09 uur: 1.6 in Garrelsweer
- 25 maart 16.29 uur: 0.1 in Garrelsweer
- 25 maart 17.54 uur: 1.5 in Uithuizen
- 27 maart: 22.14 uur: 0.7 in Schildwolde
- 31 maart 08.44 uur: 1.2 in Harkstede