Menzis en ziekenhuizen maken afspraken over nieuwe manier van werken (update)

© Flickr / ImagesMoney - Hans Westbeek (creative commons)
Zorgverzekeraar Menzis heeft met tien ziekenhuizen, waaronder het UMCG en de Nederlandse Hart Registratie afspraken gemaakt over een nieuwe manier van betalen voor dotterbehandelingen en bypassoperaties.
Hoe beter een hartpatiënt uit de behandeling komt, des te meer het ziekenhuis betaald krijgt.

Afname kosten

Die 'prikkel' is bedoeld om de zorg te verbeteren en een uiteindelijk een afname van de kosten te krijgen.
Voor een behandeling wordt een vast bedrag betaald aan het ziekenhuis. Zijn er meer operaties nodig dan gepland, dan kost dat het ziekenhuis geld. Voorheen werd betaald voor het aantal behandelingen.

'De patiënt wordt er beter van'

'De patiënt wordt er ook beter van, want er ontstaat kwaliteitsverbetering. En dat gaat samen met lagere zorgkosten. En dus uiteindelijk een lagere premie', zegt Ward Bijlsma, inkoopmanager bij Menzis.

'Onaanvaardbaar'

De organisatie Hartpatiënten Nederland is 'ernstig bezorgd' over de nieuwe afspraken.
'Menzis heeft afspraken gemaakt met tien ziekenhuizen, die neerkomen op wurgcontracten. Als ze te veel dotter- of bypassoperaties moeten overdoen, moeten ze de kosten uit eigen zak betalen. Onaanvaardbaar', vindt de patiëntenorganisatie.
De belangenorganisatie vreest dat de betreffende ziekenhuizen minder vaak de mogelijkheid gaan geven om opnieuw te opereren. 'De kans bestaat dat deze ziekenhuizen hoogrisico-patiënten gaan weren.'