Raad van State buigt zich over het grootste zonnepark van Nederland

Komt het zonnepark bij Sappemeer er wel, of komt het er definitief niet? Vanmiddag wordt erover gesproken bij de Raad van State.
Omwonenden van het park, dat 117 hectare groot is, hebben hun laatste hoop gevestigd op de hoogste bestuursrechter. Die bracht ze eind december goed nieuws voor ze: toen werd besloten dat de bouw voorlopig niet mocht beginnen.

Bezwaren bewoners

Het betrof een voorlopige uitspraak. In de zitting van vandaag worden de bewoners aan het woord gelaten. Ze kunnen dan een toelichting geven op hun bezwaren. Ze hebben onder andere het gevoel dat 'er totaal niet naar hun wordt geluisterd', en dat de overheid het zonnepark erdoor drukt.
Ook is men bang voor aantasting van de natuur (immers is het gebied nu nog landbouwgrond) en reflectie van het zonlicht door de zonnepanelen. Ook het uitzicht zou verstoord worden, en bewoners zouden al voldoende schade ondervinden van de gaswinning.

Beplanting moet park aan zicht onttrekken

Overigens heeft Powerfield, de ontwikkelaar van het zonnepark, met bewoners aan de zuidzijde van het park afspraken gemaakt over het planten van o.a. bloemen en struiken tussen hun tuinen en de zonnecollectoren. Daardoor moet de biodiversiteit toenemen, en wordt het park aan het zicht van de bewoners onttrokken.

Beroep gemeente Midden-Groningen

Er dient vanmiddag ook een hoger beroep van de gemeente Midden-Groningen. De gemeente wil juist wél dat het park er komt. Volgens een woordvoerder van de gemeente bestaat er niet zoiets als 'het recht op een blijvend vrij uitzicht', en is er geen directe relatie tussen de gaswinning en de bouw van het zonnepark.

Uitspraak over enkele weken

Er komt vandaag nog geen uitspraak in de zaak. De Raad van State streeft ernaar die binnen zes weken te doen.