Midden-Groningen zet alle zeilen bij om karakter te beschermen

Karakteristieke panden langs de hoofdweg in Slochteren
Karakteristieke panden langs de hoofdweg in Slochteren © Google Street View
De gemeente Midden-Groningen zet alle zeilen bij om het karakter van de gemeente te beschermen.
In nieuwe regels voor erfgoedbescherming, die sowieso moesten worden gemaakt na het vormen van de nieuwe gemeente, probeert de gemeente een stok achter de deur te krijgen bij monumentale panden.

Beschermde status

'We willen een beschermde status geven aan karakteristieke of monumentale panden om ze zo te kunnen behouden', legt wethouder Anja Woortman uit.
De lijst is een aanvulling op de Rijksmonumenten en de monumentale panden die de provincie Groningen heeft opgesteld.
Wat kun je doen als je andere plannen hebt met je pand?
Erianne van der Burg - fractievoorzitter CDA

Sterker in onderhandelingen

De beschermde status moet woningeigenaren helpen die last hebben van bevingsschade. 'De NAM mag het pand niet zo maar slopen, maar moet het versterken. Met die status sta je dus sterker in de onderhandelingen', zegt Woortman.

Zorgen

Het CDA in Midden-Groningen onderstreept het belang van de regeling, maar heeft ook zorgen.
'Je moet als eigenaaar nog wel wat te zeggen hebben over je pand', zegt fractievoorzitter Erianne van der Burg. 'Wat kun je doen als je andere plannen hebt met je pand, terwijl het opeens die beschermde status heeft?'

Sloop kan niet

Wethouder Woortman kan die zorg deels wegnemen. 'Het betekent niet dat je niets met je pand kunt, maar je moet altijd een aanvraag doen en er kijkt een commissie met je mee. Maar als je pand gemeentelijk erfgoed is, kun je het in elk geval niet slopen.'
De raad van Midden-Groningen moet nog stemmen over het voorstel. Dat gebeurt over twee weken. Het lijkt erop dat het voorstel wordt aangenomen, alle partijen ondersteunen het voorstel wel.