Ondernemers niet blij met sluiting winkels als de koning langskomt: 'Ik baal hier wel van'

De Oude Kijk in 't Jatstraat in Stad
De Oude Kijk in 't Jatstraat in Stad © Reinder Smith/RTV Noord
Niet alle winkeliers in het centrum van Groningen zijn er blij mee dat ze hun zaak op slot moeten doen als de koninklijke familie tijdens de viering van Koningsdag voorbij komt.
Openlijk klagen willen ze niet: 'We hebben verder een goede relatie met de gemeente en die wil ik niet op het spel zetten, maar ik baal hier natuurlijk wel van', laat een ondernemer ons weten.

Schadeclaim indienen

Ondernemers kunnen een schadeclaim indienen bij de gemeente om hun omzetverlies te claimen, maar zo'n aanvraag kost driehonderd euro.
'Ik heb het doorgelezen en het is juridisch zo dichtgetimmerd dat je geen schijn van kans maakt', zegt een ondernemer.
'Gewoon balen dus en hopen dat je niet te vaak dit soort evenementen hebt.'

Route koning en koningin

Op vrijdag 27 april maakt het gezelschap tussen 11:00 en 13:00 een wandeling door het centrum, die op het Martinikerkhof begint en via Grote Markt, Waagplein, Oude Boteringestraat, Broerplein, Oude Kijk in 't Jatstraat en de Stoeldraaiersstraat naar de Vismarkt voert.

De ochtend gesloten

De winkeliers en horecaondernemers in deze straten hebben te horen gekregen dat ze die ochtend dicht moeten zijn. De meeste winkeliers lijken daar niet echt veel problemen mee te hebben omdat het publiek die dag komt om te kijken en niet om te winkelen. Maar horecaondernemers langs de route zijn er niet blij mee.

Lees ook: