'Zijn inwoners van Bedum wel betrokken bij bouwplannen melkfabriek?'

De melkfabriek in Bedum
De melkfabriek in Bedum © Marco Grimmon/RTV Noord
De Statenfractie van Groninger Belang wil van het provinciebestuur weten in hoeverre het meewerkt aan het dempen van het Boterdiep in Bedum.
Volgens de partij is dempen van dit Bedumer deel een optie als oplossing voor de uitbreiding van de melkfabriek.
Statenlid Petra Blink stelt dat omwonenden afgelopen week geconfronteerd werden met het scenario en ervan zijn geschrokken.

'Haast een voldongen feit'

'De bewoners zijn niet tegen de bouw van een melkfabriek', zegt Blink.
'Maar bewoners voelen zich niet gehoord. Zij hadden verwacht dat ze echt konden meepraten over de plannen, maar toen ze afgelopen week bij een inloopavond kwamen, werden ze haast met een voldongen feit geconfronteerd. Zijn ze zo wel betrokken bij de bouwplannen van de melkfabriek?'
Een van de scenario's volgens Groninger Belang is dat het Boterdiep in Bedum voor een deel wordt gedempt en wordt omgelegd.

'Welke betrokkenheid heeft de provincie?'

'Die optie werd tijdens de inloopavond gepresenteerd, bewoners zijn daar van geschrokken. Daarnaast komen er twee grote poedertorens van vijftig meter hoog, die de zichtlijn van Bedum en de Walfriduskerk wegnemen. Wij willen van de provincie weten: welke betrokkenheid hebben zij bij de uitbreiding van de melkfabriek?'
Volgens Blink moeten omwonenden 'beter worden meegenomen in het proces.' Ook pleit het Statenlid uit Loppersum dat bewoners 'in ruime meerderheid' akkoord gaan met de plannen om een deel van het Boterdiep te dempen.