SP in Kamervragen: 'NAM legt uitspraken arbiter naast zich neer'

Sandra Beckerman
Sandra Beckerman © Tweede Kamer
Negeert de NAM bewust uitspraken van de Arbiter Bodembeweging? 'Zeker weten', zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Ze eist in Kamervragen opheldering van minister Eric Wiebes van Economische Zaken.
Volgens het Groningse Kamerlid blijkt uit gesprekken met de onafhankelijk raadsman en Stut en Steun dat de NAM 'steeds vaker uitspraken van de arbiter naast zich neerlegt'. En dat leidt dan weer tot tweede zittingen, waardoor de wachtlijsten volgens het Kamerlid op blijven lopen.

Ligt toch wat anders

Wiebes verzekerde eerder dat de NAM 'tot op heden altijd uitvoering heeft gegeven aan de uitspraken van de arbiter'.  Beckerman zegt voorbeelden te hebben, waarmee aangetoond kan worden dat deze bewering van de bewindsman niet klopt.
Volgens voorzitter Jenne van der Vinne van de arbiters ligt het toch wat anders en is er geen sprake van het negeren van uitspraken door de NAM. Hij bevestigt wel dat gedupeerden die van de arbiters gelijk krijgen, lang moeten wachten op hun geld. Met als gevolg dat ze zich in een aantal gevallen opnieuw bij de arbiter melden.
Dat houdt verband met de werkwijze van het Centrum Veilig Wonen (CVW).  'Die maakt bij de beoordeling van schade geen calculatie van de zogenoemde C-schades. Na een uitspraak van de arbiter moet dat alsnog gebeuren. Dat leidt tot vertraging en soms ook weer tot discussie, waarna dan weer een beroep op ons wordt gedaan', licht Van der Vinnen toe.
De NAM bevestigt deze uitleg van de arbiter. Verder laat een woordvoerder weten zich 'niet te herkennen' in het door het SP-kamerlid geschetste beeld.

In gesprek met de NAM

Beckerman denkt daar anders over en roept Wiebes op tot actie. 'Bent u bereid op zo kort mogelijke termijn in gesprek te gaan met de NAM om te zorgen dat zij altijd adequate opvolging geven aan uitspraken van de arbiter?', vraagt ze aan de bewindsman.

Wachtlijst slinkt

De voorzitter van de arbiters meldt overigens dat de wachtlijst van 1750 zaken inmiddels een klein beetje aan het slinken is. 'Er vallen voor het eerst gaten in onze agenda. Bij zesduizend oude zaken wordt nu een aanbod gegaan. Als mensen daar mee akkoord gaan, wordt de zaak bij de arbiters ingetrokken. Dat geeft weer wat lucht.'