Freek de Jonge opent zonnepark 't Zandt

Groningen is weer een zonnepark rijker. Achter de Gerard van Damstraat in 't Zandt worden in totaal 1.528 zonnepanelen opgesteld, die samen 353.000 kilowattuur moeten opwekken. Cabaretier Freek de Jonge verrichtte zaterdag de openingshandeling.
Het park, dat stroom levert aan zo´n tachtig huishoudens en/of bedrijven, is een initiatief van energiecoöperatie Zonnedorpen. Daarin zijn 65 bewoners verenigd.

Gratis deelname

Het project van Zonnedorpen is uniek: deelnemen aan de coöperatie kost bewoners niets, want Zonnedorpen gebruikt een deel van de energiebelastingkorting om de rente en aflossing van de panelen te betalen. 'Dat verlaagt de drempel om deel te nemen. Anders ben je toch al gauw twee á drieduizend euro kwijt', legt oprichter Willem Schaap uit.

Uitzicht blijft behouden

Ook opvallend: het park wordt slechts één meter hoog. Verder zal een haag van laurier en rododendrons het park aan het zicht onttrekken, stelt Schaap.
'Zo kunnen bewoners over de panelen heen kijken om van het landelijke uitzicht te blijven genieten. Zij hebben deze plek overigens zelf uitgezocht, dus dat heeft ook geen bezwaarschriften opgeleverd. Daar zijn we best trots op.'
De ontwikkeling van het park was een weg van ruim twee jaar voor de coöperatie. Vooral het krijgen van een vergunning nam tijd in beslag. 'Dat duurde anderhalf jaar', zegt Schaaps collega Patrick Caspers.

Pionieren

'We hebben er best wat moeite meegehad om die vergunning te krijgen van de gemeente', zegt Caspers. 'We zijn aan het pionieren, dus dit was voor de gemeente ook nieuw. Soms zakte ons de moed in de schoenen, maar nadat we met de gemeente om tafel gingen, kwam er schot in de zaak.'
Dat beaamt wethouder Bé Schollema. 'Het is gewoon nieuw, en dan moet je opeens het been bijtrekken voor iets waar geen beleid voor blijkt te bestaan. Voor ons was ruimtelijke ordening altijd 'nee, tenzij', maar vanaf nu 'ja, mits'. We willen gewoon meewerken aan dit soort collectieven.'

In juni operationeel

Het zonnepark is overigens nog niet helemáál klaar: de zonnepanelen ontbreken nog. Zaterdagmiddag is symbolisch het eerste paneel gelegd, de rest komt als het laatste geld binnen is.
Het project wordt namelijk deels betaalt door de provincie Groningen en deels via crowdfunding. Er moet in totaal 187.000 euro worden opgehaald. Sinds zaterdag kan er worden gedoneerd, en op moment van schrijven was de eerste 27.000 euro al binnen. Mensen die minimaal honderd euro investeren via crowdfunding krijgen tien munten van de cryptocurrency Energycoin.
De coöperatie heeft er vertrouwen in dat het openstaande bedrag snel binnen is, en verwacht dat het zonnepark in juni operationeel is.