Zo moet de Blauwe Loper eruitzien na jaren van gesteggel: is ie mooi?

Het ontwerp voor de Blauwe Loper
Het ontwerp voor de Blauwe Loper © Nol Molenaar Glimmen
Bij de aanleg van Blauwestad was er al sprake van dat ie zou komen: de Blauwe Loper, een fietsers- en voetgangersbrug tussen Blauwestad en Winschoten. Nu mogen inwoners er hun zegje over doen.
De brug die fietsers tussen de twee plaatsen een half uur tijd moet besparen, heeft een lange geschiedenis. In 2014 leek er na jaren van gesteggel eindelijk groen licht te komen voor de 'langste fietsbrug van Europa'.
In eerste instantie was de begroting voor de brug 5,5 miljoen euro. De provincie zou 5 miljoen betalen, de gemeente Oldambt enkele tonnen. Later bleek dat de aanleg van de brug een stuk duurder zou zijn, waardoor er nog een miljoen euro extra nodig was.

Extra onderhandelingen nodig

De provincie stond niet te springen om dat bedrag op tafel te leggen, maar na onderhandelingen over goedkope huizenbouw in het gebied, twee jaar later, werd de komst van de brug beklonken.
De Oost-Groninger gemeenten, die tegen goedkope woningbouw in Blauwestad waren, werden financieel gecompenseerd voor dit 'concurrerende' woningbouwproject. Ook werd het extra geld voor de Blauwe Loper gereserveerd, waarna de gemeente Oldambt als tegenprestatie zich niet zou verzetten tegen extra 'goedkope' woningen in Blauwestad. Oldambt was eerder fel tegen het woningplan.

Krijgt de aannemer de opdracht?

Nu, alweer anderhalf jaar na de instemming over de brug, wordt het ontwerp voorgelegd aan de bewoners van Blauwestad en omstreken. Zij kunnen woensdagavond in een bijeenkomst en online hun oordeel vellen over het ontwerp. Als de reacties positief zijn, krijgt de aannemer de opdracht de Blauwe Loper te bouwen.

Zo ziet de Blauwe Loper er uit

Zo kan de houten brug over het Winschoterdiep en de A7, die 800 meter lang en 'minimaal 3,5 meter' breed moet worden, er gaan uitzien.

Wat vind jij?

Is het ontwerp voor de brug mooi geworden?