Stad op Koningsdag: autoverbod, slagbomen en zandzakken

De Koninklijke familie
De Koninklijke familie © ANP / Lex van Lieshout
Om de Stad goed bereikbaar te houden tijdens Koningsnacht en -dag zijn er diverse verkeersmaatregelen in het leven geroepen. Deze duren langer en zijn omvangrijker dan op een normale Koningsdag.
Op donderdag 26 april, de avond voor Koningsdag, mogen auto's vanaf 19:00 uur de binnenstad niet meer inrijden. Die maatregel blijft ook de hele Koningsdag van kracht en wordt op 00.00 uur weer opgeheven.

Speciale slagbomen

Om het autoverbod kracht bij te zetten zullen er slagbomen, poortjes en zandzakken gebruikt worden om het gebied af te sluiten voor het wegverkeer (zie ook kaart onder).
De slagbomen worden een week voor Koningsdag al geplaatst en komen op veertien plekken rondom de Diepenring te staan. Totdat het verbod ingaat, zijn de slagbomen gewoon geopend. 

Maatregelen fietsen en bromfietsen

Ook (brom)fietsers moeten zich op en rondom Koningsdag aan nieuwe regels houden. Zij mogen hun tweewieler tussen 26 april (18.00 uur) en 27 op 28 april (00:00 uur) niet parkeren in en rondom de aanlooproutes van de koninklijke familie op Koningsdag (zie ook de kaart onder).
De dag voor Koningsdag worden mensen erop gewezen dat hun fiets niet bij de aanlooproute mag staan. Gebeurt dat toch, dan worden geparkeerde (brom)fietsen op deze route verwijderd. 
Bewoners en omwonenden die te maken krijgen met de maatregelen krijgen deze week bericht van de gemeente. 
Kaart van de gemeente Groningen over het autoverbod
Kaart van de gemeente Groningen over het (brom)fietsverbod