Stationsplein Delfzijl krijgt metamorfose

Wie met de trein of bus naar Delfzijl rijdt, komt binnen in een grijs, gedateerd gebied. 'Bepaald geen visitekaartje voor bezoekers', concluderen onderzoekers die zich bezighielden met de herinrichting van het Stationsplein.

Daarom krijgt het plein een twee miljoen euro kostende metamorfose. Zo komt hij eruit te zien:

Afbeelding

Dit zijn de 5 belangrijkste vernieuwingen:

1. Het busstation wordt verplaatst van de voorkant van het station naar de oostkant. Bussen kunnen sneller stoppen en vertrekken, waardoor rijtijden korter kunnen worden.

2. De parkeerplaatsen, Kiss & Ride-plekken en taxistandplaatsen gaan naar de westkant. Daardoor ontstaat volgens de onderzoekers een heldere indeling van het stationsgebied.

3. Het kruispunt van de Stationsweg met de Damsterlaan (de weg richting Appingedam) wordt een rotonde. Daardoor ontstaat meer rust en tijd voor auto's, fietsers en voetgangers, waardoor het veiliger moet worden.

4. De voorkant van het station krijgt een parkachtige omgeving met bomen. Dit sluit aan op het groen rondom het Johan van den Kornputplein.

5. De parkeerplaatsen ten oosten van het station worden verplaatst naar de westkant van het gebied.

Blikvanger

Eerder liet wethouder IJzebrand Rijzebol al weten dat het stationsgebied de 'blikvanger van de Havenstad moet worden'. Inwoners en toeristen moeten er meer tijd kunnen doorbrengen. 'Het is een belangrijke entree naar het winkelcentrum', zei de wethouder.

De plannen maken onderdeel uit van het Actieplan Centrum Delfzijl. De vernieuwing van het winkelhart en het Vennenplein zijn onder meer ook onderdeel hiervan.

Eind 2018 klaar

De gemeenteraad praat eind deze maand over de plannen. Als die groen licht geeft, zal de bouw in de loop van dit jaar beginnen.

Eind 2018 moet het nieuwe stationsgebied klaar zijn.

Meer over dit onderwerp:
DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws