Stadjers hebben klachten over organisatie Healthy Ageing Tour (update)

De kopgroep van de Healthy Ageing Tour raast door Hornhuizen
De kopgroep van de Healthy Ageing Tour raast door Hornhuizen © Jan Been/RTV Noord
Er zijn meerdere klachten binnengekomen bij de gemeente Groningen over de slotetappe van de Healthy Ageing Tour van afgelopen zondag. Dat heeft wethouder Joost van Keulen (VVD) woensdagmiddag laten weten tijdens een commissievergadering.
De wielerwedstrijd door Noord-Nederland is vorige week verreden. De afsluitende etappe ging door Groningen stad. Start en finish lagen op de Vismarkt. Naast de reguliere etappe gingen ook fietsende journalisten over het parcours in het kader van het NK Journalisten.

Stad en Ommeland

Fractievoorzitter Amrut Sijbolts van Stad en Ommeland stelde woensdagmiddag tijdens de commissievergadering vragen over het verloop van de etappe. Ook bij zijn partij waren meerdere klachten binnengekomen van ontevreden parcours-omwonenden. 

Verraste bewoners

Zo waren bewoners aan het parcours verrast door de afgesloten straten. Wethouder Van Keulen was op de hoogte van de klachten. 'We hebben meerdere klachten binnengekregen en we gaan erover in gesprek met de organisatie.'

'Niet zoals het moet'

De wielerorganisatie zou niet, of onvoldoende, omwonenden op de hoogte hebben gebracht van de etappe die afgelopen zondag is verreden. 'De organisator had dat moeten doen. Dit was niet zoals het moet', liet de wethouder weten.
Van Keulen wist niet om wat voor klachten het ging. 

Organisator herkent zich niet in slechte communicatie

Organisator Thijs Rondhuis van de Healthy Ageing Tour laat weten dat hij zich niet kan vinden in de woorden van de wethouder en zich ook niet herkent in de slechte communicatie.
'Wij hebben op drie verschillende manieren gecommuniceerd. Alle auto-eigenaren die hun auto in straten parkeerden waar tijdens de etappe een parkeerverbod van kracht was, hebben we op de hoogte gebracht via een flyer onder de ruitenwisser.'
'In het gebied rondom het parcours hebben we een brief laten bezorgen, die is bij 11 duizend huishoudens op de mat gevallen. En we hebben in de week voorafgaand aan de etappe een paginagrote brief laten afdrukken in de Groninger Gezinsbode.'
De brief die omwonenden in de bus kregen is hier te vinden.

'De wethouder is niet op de hoogte'

Rondhuis is van mening dat de wethouder slecht is geïnformeerd. 'Hij is dan niet op de hoogte.' Volgens Rondhuis zijn voorafgaand aan het evenement ook klachten bij hem binnengekomen.
'We hebben toen samen met de mensen gekeken naar een oplossing en die ook gevonden.' Hij vindt dat Van Keulen slecht is geïnformeerd. 'Hij is niet op de hoogte van wat er zich afspeelt. Ik neem het de wethouder kwalijk dat hij slecht is geïnformeerd.'