Stoppen met Groningse gaswinning zet winst NAM onder druk (update)

© Jos Schuurman/FPS
De winstgevendheid van het Groningse gasveld holt achteruit door de schade als gevolg van de aardbevingen, schrijft NRC Handelsblad.
Nu al leveren de zogeheten kleine gasvelden buiten Groningen bijna de helft van de winst van gasproducent NAM op, terwijl ze slechts voor een kwart van de productie zorgen.

Afschrijvingen

Het recente voornemen van minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) om de Groningse gasproductie in twaalf jaar tijd naar nul te brengen zorgt dit jaar voor grote afschrijvingen op de investeringen in Groningen.
Daardoor zal de winst van het dochterbedrijf van Shell en ExxonMobil over 2018 flink lager uitvallen. Dat blijkt uit een toelichting van de Nederlandse Aardolie Maatschappij op de jaarcijfers die donderdag naar buiten worden gebracht.

UPDATE 14.14 uur:

Uit die jaarcijfers blijkt dat de NAM vorig jaar een winst boekte van 497 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de winst 526 miljoen euro. De NAM zei dat de resultaten uit het Groningen-gasveld vorig jaar onder druk kwamen te staan door productiebeperkingen en hogere kosten voor de maatregelen van het aardbevingenprogramma, zoals compensatie voor schade.
De NAM had eind 2017 een voorziening van 874 miljoen euro voor schade-uitkeringen. De winst bleef redelijk op peil door de kleine olie- en gasvelden op land en zee en dankzij eenmalige baten, zoals de verkoop van een pijpleiding en een fiscale meevaller.
De NAM droeg vorig jaar iets meer dan 2,8 miljard euro af aan Nederlandse overheden, tegen 3 miljard euro in 2016. Het bedrijf stelde verder dat de financiële positie robuust is in het licht van de onzekerheden en verplichtingen rond Groningen. De NAM is eigendom van Shell en ExxonMobil.