Miljoenensubsidie voor Gronings ruimteonderzoek

© Chris Sciacca / IBM / Astron
Ruimteonderzoeksinstituut SRON uit Stad ontvangt bijna 19,5 miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling van een röntgencamera voor de nieuwe Europese ruimtetelescoop Athena.
Het geld komt uit de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur van NWO. Dat heeft minister Van Engelshoven van OCW donderdag bekend gemaakt.

RUG levert software

SRON gaat de detector voor de camera van de telescoop leveren. Die camera maakt scherpe foto's van het heelal. De Rijksuniversiteit Groningen is bij het project betrokken als mede-ontwikkelaar van de software voor de telescoop. Met het geld van de NWO kunnen onderzoeksfaciliteiten met een internationale uitstraling gebouwd of vernieuwd worden.
RTV Noord nam al eens een kijkje bij SRON

RUG en UMCG goed vertegenwoordigd

Naast software voor de Athena-telescoop werkt de RUG mee aan drie andere onderzoeksprojecten met NWO-steun. Zo wordt samen met het Ruisdael Observatorium de verandering van het lokale weer, klimaat en luchtkwaliteit in beeld gebracht. Ook werkt de RUG mee aan oceanografisch onderzoek en een elektronenmicroscoop.
Bij dat laatste project is ook het UMCG betrokken. Daar houdt men zich ook bezig met het vroegtijdig ontdekken en behandelen van ziektes als kanker en alzheimer. Voor dat onderzoek is 17,3 miljoen euro beschikbaar.