'Groningers reizen meer én groener met de bus'

Een bus van Qbuzz.
Een bus van Qbuzz. © Jos Schuurman/FPS
Steeds meer reizigers in Groningen en Drenthe maken gebruik van de bus. Die ritten zijn bovendien minder belastend voor het milieu geworden.
Dat blijkt uit cijfers van het OV-bureau Groningen Drenthe.

26,5 miljoen busritten

In 2017 maakten busreizigers in Groningen en Drenthe meer dan 26,5 miljoen busritten, goed voor ruim 300 miljoen kilometer. Dat betekent een recordgroei van 8,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de Qliner en Q-link zijn populair.

Groenere ritten

Ook op milieugebied werd een slag geslagen. De doelstelling van twee procent minder CO2 -uitstoot per reizigerskilometer werd met 8,9 procent ruimschoots overtroffen, meldt het OV-Bureau.
'Deze goede score komt door het inzetten van schonere bussen, bijvoorbeeld tien elektrische bussen tussen Zuidhorn en het Hoofdstation Groningen. Daarnaast loopt er een proef met hernieuwbare diesel (diesel met minder CO2-uitstoot, red.) in vier Qliners van Arriva Touring. Ook de toename van het aantal reizigerskilometers beïnvloedt het cijfer positief.'

Tevreden reizigers

Reizigers waarderen de bussen in Drenthe en Groningen met goede cijfers. De stads- en streeklijnen krijgen een 7.0 en de Qliners 304 en 314 een 7.7. De overige Qliners en de Qlink-lijnen scoren respectievelijk een 7.8 en een 7.6. Dat blijkt uit de landelijke OV-Klantenbarometer 2017.

Winst

Financieel gaat het ook voor de wind. De winst van het OV-Bureau Groningen-Drenthe kwam in 2017 uit op 2,3 miljoen euro op een omzet van ruim 110 miljoen euro. Die winst is te danken aan de toename van reizigersinkomsten en lagere kosten dan begroot.