De Noord 9 van zaterdag 14 april

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Bert Hadders & De Nozems - Geppie

Het doek is gevallen voor de samenwerking van Bert Hadders en De Nozems. Tien jaar lang deelden de mannen hun liefde voor muziek. Met de presentatie van het album 'Tjeu' is er een einde gekomen aan de rij hits die ze samen maakten. 'Volluk', 'De Poolse bruid', 'Beloofde laand', 'Elvis, keuning van de Bunermond', het zijn stuk voor stuk hits (en lang niet allemaal) die je regelmatig op Radio Noord hoort. Hadders en zijn Nozems hebben in het Nieuwe Viaduct in de Stad hun laatste optreden gegeven. 'Geppie' is de laatste single en terug te vinden op het verzamelalbum 'Tjeu'. 

2. Arnold Veeman & Noordpool Orkest - Mien Grunneger Stad

Arnold Veemane en het Noordpool orkest zwaaien op Koningsdag het koninklijk gezelschap uit: Veeman verzorgt de afsluiting van de officiële Koningsdag van Willem-Alexander en Máxima in het centrum van Groningen. De zanger schreef en zong het nummer over zijn nachtelijke wandelingen in de stad van zijn studententijd al eerder. Die versie is terug te vinden op zijn meest recente album 'Klaai'. Maar deze versie, opgenomen met het Noordpool Orkest, is nieuw. Samen met dat Groningse orkest staat de zanger op 27 april op het podium op de Vismarkt - voor de ogen van de Koning, Koningin en heel televisiekijkend Nederland. Beluister 'Mien Grunneger Stad' hier.

3. Dion Bouwes & Dennis Krottje - De wereld in mien kop

Dion Bouwes maakt als zanger, gitarist en songwriter al jaren muziek. Hij zat in bands als Cutting Grass, Noon en Sunday Afternoon. Ruim tien jaar geleden nam Dion een aantal nummers in het Gronings op. Maar in de muziek bleef Engels lange tijd zijn taal. Een jaar of twee geleden bleek het Gronings toch weer te trekken. Hij gaf zich samen met gitarist Dennis Krottje op voor het Grunneger Laidjesfestval en schreef daarvoor het nummer 'Duuster'. Het tweetal won in 2017 het festival en werkt momenteel aan een heel album met Groningstalige liedjes. Bekijk de clip hier.

4. Irene Wilkens & Sikkom Kult - Nog ainmoal daanzen mit die

Opnieuw staat Irene Wilkens met haar band in de Noord 9. De vorige keer was in het voorjaar van 2016 met 'Wat west is'. Net als toen, was de première van haar nieuwe single in Café Martini. Een leuk detail is, dat Jan Henk de Groot (oa. 'Mamme van Michel' en 'Vuurtje kieken') het nummer voor Irene heeft geschreven. 'Nog ainmoal daanzen mit die' is de voorloper van het album 'Sikkom Kult' dat binnenkort verschijnt. Daarop staan de mooiste liedjes die de band de afgelopen jaren heeft gespeeld én nieuwe nummers. Irene is is een veelzijdig zangeres, ze zingt in allerlei talen, bij allerlei bands. Samen met Sikkom Kult brengt ze uitsluitend Groningstalige liedjes, meestal (behalve nu) geschreven door Alex Schoenmaker. Bekijk de clip hier.

5. Orange Skyline - Out of the blue

Na het bijwonen van een concert van Oasis een kleine tien jaar geleden, zijn de broers Niels en Stefan van der Wielen ervan overtuigd dat ze muziek willen maken. Ze halen jeugdvriend Mart Atema erbij en schaffen instrumenten aan. En dan begint het: in 2013 winnen ze de Groninger Popprijs en daarna spelen ze op bijna elk podium in Groningen. Ze zijn onder andere support act voor de Kaiser Chiefs in de Oosterpoort, spelen op de mainstage tijdens het Bevrijdingsfestival en op de Nacht van de Kunst en Wetenschap. In de rest van het land spelen ze in het voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome, op Noorderslag, Concert at Sea en Parkpop. Het debuutalbum heet 'Things that I hide' heten en is in januari 2017 verschenen. Bekijk de clip hier.

6. Marlene Bakker - Golven

'Golven' is terug te vinden op Marlenes debuutalbum getiteld 'RAIF', dat Marlene in maart in het Grand Theatre in Groningen heeft gepresenteerd. Inmiddels het album menig keer gerecenseerd en in die recensies vaak geprezen (oa. Dagblad van het Noorden, Platomania, MusicMaker, 3voor12). Ze heeft dit lied geschreven samen met Bernard Gepken die ook het debuutalbum heeft geproduceerd. Bekijk de clip hier.

7. Nul Viefteg - t Leed is leden

Op 10 maart speelde NulViefteg hun nieuwe single live in Café Martini en dat was meteen het moment waarop het nieuwe liedje is uitgebracht. Het nummer is deopvolger van 'Funky vout'n' en 'Schiere dag' waarmee de band vorig jaar in de Noord 9 heeft gestaan. In 2010 richten gitaristen Alex Lutjeboer en Klaas Post samen The Chaplains op. De band speelt in de herfst van 2016 op het podium van Café Martini. Daar grappen Alex en presentator Eric Bats dat het wel leuk zou zijn als de band eens iets in het Gronings gaat doen. Zanger/gitarist Alex Luttjeboer is al een tijdje druk aan het schrijven en denkt eraan later dit jaar jaar een album uit te brengen. Nul Viefteg bestaat naast Luttjeboer uit gitarist Klaas Post, bassist Marten van der Ploeg, drummer Kid van Hees en pianist Remko Wind. Bekijk de clip van Nul Viefteg hier.

8. Kira - Last train home

'Last train home' is de nieuwe single van zangeres en liedjesschrijfster Kira Dekker. De release is vlak na haar vertrek uit The Voice of Holland waar Kira aan mee deed in het team van Miss Montreal. Vlak voor de live-shows laat Miss Montreal haar gaan. In dezelfde aflevering doet zangeres Anouk stevige uitspraken over Kira haar optreden. Dat leidt in de dagen ná de tv-uitzending tot een relletje op social media. Kira heeft in Groningen aan de School voor de Kunsten gestudeerd, onderdeel van het Noordpoort College. In het voorjaar van 2014 doet ze mee aan het tv-programma 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland'. Vlak voor de finale moet ze het programma verlaten. In het voorjaar van 2016 is Kira een tijdje op tournee geweest door Duitsland, Engeland en Nederland en staat ze in de finale van de PopGroningen Talent Award. Begin 2017 heeft Kira op Grunnensonic gespeeld tijdens Eurosonic/Noorderslag.

9. Kraantje Pappie - Lil Craney

Het is de eerste single van Kraantje Pappie sinds zijn album 'Crane III' is verschenen, in de herfst van 2016. 'Lil Craney' is een loflied op de Stad Groningen en de clip is dan ook opgenomen in de Stad. Alex van der Zouwen, zoals Kraantjes echte naam luidt, breekt in 2012 door met zijn debuutalbum 'Crane I'. Daarop combineert hij hiphop met invloeden uit de dubstep. In 2014 verschijnt het album 'Crane II'. Op die albums staan hits als 'Waar is Kraan', 'Feesttent' en 'Alles gaat voorbij'. Bekijk de clip van Kraantje Pappies nieuwste hit hier.