John en Martha Lanting na zes jaar NAM-strubbelingen naar Hongarije: 'Ik ga ze enorm missen'

Ze telden de uren, minuten en de seconden af. John Lanting en zijn vrouw Martha uit Uithuizermeeden vertrekken maandag naar Hongarije, na jarenlange strubbelingen over aardbevingsschade.
Lanting diende in 2012 al een verzoek in bij de NAM om zich uit te laten kopen in zijn riante, vrijstaande woning. 'Ik was de eerste Groninger die dat deed', zegt Lanting zondag in Expeditie Grunnen. Er volgden jaren van onbegrip, onderhandelingen en onrust. Zes jaar later is het - eindelijk - zo ver. 'We zijn gelukkig uitgekocht dus we kunnen weg.'

Van Politiek vluchteling...

Het liefst zou hij in de provincie blijven wonen, op de plek waar hij zo verknocht aan is. Maar: 'Ik kan het gewoon niet meer aan', zegt John. 'We zijn politiek vluchteling. Met pijn in mijn hart laat ik mijn ouderlijk huis achter. Het is klaar. We gaan weg. Voorgoed'.

... naar eigen zwembad

Martha klinkt opgetogener. Ze ziet Hongarije als een nieuw begin. Ze moeten er wel ruim veertienhonderd kilometer voor rijden, maar dan heb je ook wat. 'Het is een prachtig huis met een hele fijne tuin. En als het mee zit, graven we er dit jaar nog een zwembad in. Heerlijk', lacht ze.

Met pijn in het hart

Johns zus Marja komt zondagmiddag nog even langs. Ze houdt John stevig vast, en andersom. 'Nu kan het nog, maar ik vind het zo erg. Dat je weg moet vanwege alle problemen door de gaswinning. Ik ga ze enorm missen, maar zal ze zeker gaan opzoeken', legt Marja uit, die zich haast te zeggen dat ze liever had dat John wat dichterbij zou blijven.
Expeditie Grunnen gaat zondagmiddag langs bij John en Martha Lanting, één dag voor het vertrek. Op minuut 10:39 belt het Expeditieteam bij ze aan.
Maandagochtend wordt het gaspedaal van de camper ingedrukt en vertrekken John en Martha definitief naar Hongarije. 'We hebben er zin in', zegt Martha.
Dit is een uitgebreide versie van het verhaal dat we zondagmiddag publiceerden, nu met het videofragment van Expeditie Grunnen erbij.