Lopend Vuur: Ik ben bang voor teken

Het wordt een warme voorjaarsweek en dat betekent dat niet alleen de pollen, maar ook de teken actiever worden.

De helft van alle gemelde tekenbeten wordt opgelopen in het bos, een derde in de tuin. In Groningen en Drenthe komen veel teken voor.

Mensen die gebeten zijn door een besmette teek, kunnen de ziekte van Lyme oplopen. Ze kunnen daar, ook na behandeling, langdurig klachten aan overhouden als vermoeidheid en concentratiestoornissen.

Meer Lyme-patiënten

Het aantal patiënten met de ziekte van Lyme blijft toenemen, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorig jaar zijn er 27.000 nieuwe gevallen bij gekomen. In totaal is het aantal patiënten met de ziekte van Lyme in de afgelopen 20 jaar verviervoudigd.

Ziekte van Lyme rukt op

De website Tekenradar.nl brengt in kaart waar tekenbeten worden geregistreerd en waar mensen het vaakst de ziekte van Lyme oplopen. In het Noordoosten van Nederland is het vaak raak. Deze waarde is berekend per 100.000 inwoners:

Afbeelding

Houd jij rekening met de teek als je naar buiten gaat? Ons Lopend Vuur van vandaag:

Praat mee!

Vermijd jij het bos de komende weken? Of trek je je niks aan van teken? Praat mee op onze facebookpagina of via 050 3188 288.

Een drankje per dag moet kunnen?

Moet een biertje of wijntje elke dag nog kunnen, nu groot onderzoek aanwijst dat je daar korter door zou kunnen leven? Ja hoor, zegt 72 procent van de 2903 stemmers vrijdag.

Boswachter Jaap Kloosterhuis waarschuwde eerder deze maand al voor teken in Noord Vandaag:

Lees ook:

- Wat moet je weten over de teek? Bioloog Doevendans licht het toe (2016)
- Groninger loopt groot risico op tekenbeet (2016)
- GGD: 'Teken weer actief; broekspijpen in de sokken' (2013)

Meer over dit onderwerp:
lopendvuur GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws