Kamerbrede motie moet Shell en NAM op knieën dwingen

Hoofdkantoor van de NAM
Hoofdkantoor van de NAM © Jos Schuurman / FPS
Na de SP komt ook GroenLinks woensdag in de Tweede Kamer met  een motie over de aansprakelijkheid van Shell en dochterbedrijf NAM voor de schade in Groningen.
Wat GroenLinks betreft wordt nu vastgelegd dat de concerns worden verplicht alle mijnbouwschade nu en in de toekomst te vergoeden.
De afgelopen dagen is er grote twijfel ontstaan of NAM en Shell daar wel toe bereid zijn. Met als aanleiding de reactie van de NAM op het wetsontwerp voor een nieuwe mijnbouwwet.

Minder verantwoordelijkheid

In de reactie laat het gasconcern weten minder verantwoordelijkheid te willen nemen voor de gaswinning in Groningen. Dat leidt tot een stroom van boze reacties in zowel Groningen als Den Haag.
Gevreesd wordt dat moederbedrijf Shell op deze wijze van de aansprakelijkheid van de schade in Groningen af wil. En dat is tegen alle eerdere beloftes in, aldus Kamerleden van onder meer de PvdA, SP en ChristenUnie.

Kamerbreed

GroenLinks doet nu een dringend beroep op alle partijen om via deze motie een einde te maken aan alle onduidelijkheid.
'Het is van belang dat er een kamerbreed signaal komt. Met deze motie steunen wij minister Eric Wiebes bij zijn inspanningen om Shell en NAM verantwoordelijk te houden voor alle schade,' licht GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren toe.

Gaswinningscongres

De Groningse hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring laat overigens woensdag tijdens het tweede gaswinningscongres van de Rijksuniversiteit Groningen weten op dit punt twijfel te hebben over het wetsonderwerp.
'Er wordt onvoldoende duidelijkheid geschapen over de aansprakelijkheid. De NAM heeft wel een punt. Er is reden om twijfel te hebben,' vindt Bröring.