Zo komt Zernike eruit te zien na metamorfose van 15 miljoen

Een impressie
Een impressie © West 8
De Zernikelaan gaat op de schop. De campus krijgt een groene promenade van 1600 meter lang. Het moet de campus veiliger, toegankelijker en aantrekkelijker maken.
De plannen (pdf-link) kosten 15 miljoen euro. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool betalen 8,4 miljoen mee.

Onveilig

Op de Zernike Campus komen dagelijks vele duizenden studenten en medewerkers van de RUG en de Hanze.
Velen van hen komen op de fiets en met de bus. Het vele verkeer leidt nu volgens de gemeente tot onveilige situaties.

Parkachtige promenade

De huidige laan is nu nog voorbereid op de komst van de Regiotram, die jaren geleden is afgeblazen. Daarom krijgt de campus een metamorfose. Er komt er een parkachtige promenade langs de vijver, met busbaan, fiets- en voetpad.

Terrassen

'We willen er een aantrekkelijke omgeving van maken, waarbij de vijver het hart van de campus wordt. Daar komen zitjes, terrasjes en horeca, waardoor het straks prettig is om daar te verblijven', zegt wethouder Roeland van der Schaaf.

Aanpassingen Noordelijke Ring

Ook de aansluiting van de Noordelijke Ringweg met de Zonnelaan wordt aangepast. Er komen verkeerslichten aan de kant van de benzinepomp, er komt een fietspad langs de benzinepomp en de in- en uitvoegstroken op de ringweg worden breder. Dit moet zorgen voor een veiligere situatie.
De bouw moet begin 2019 beginnen en gaat naar verwachting twee jaar duren.