Gevangene bakt ze bruin en moet een extra straf uitzitten

De penitentiaire inrichting in Ter Apel.
De penitentiaire inrichting in Ter Apel. © Jos Schuurman/FPS
Een 51-jarige Rotterdammer moet een extra straf van vier weken uitzitten, omdat hij zich misdroeg in de penitentiaire inrichting in Ter Apel. De man gooide een bak met poep en urine over zijn bewaakster.
De rechter vindt dat de man de vrouwelijke bewaker 'rechtstreeks heeft mishandeld en ten diepste heeft vernederd'. In eerste instantie eiste de officier van justitie zes weken cel.  

Eigen uitwerpselen

'Ik heb een cadeautje voor jou', zei de man tegen de bewaakster die in een open ruimte een spelletje met collega's speelde. Vervolgens overgoot hij de vrouw met een bak vol met zijn eigen uitwerpselen. Dit deed hij naar eigen zeggen omdat de vrouw als bewaarder nooit iets voor hem wilde doen.
De strontgooier moest veertien dagen de isoleercel in, waarna hij werd overgeplaatst naar de gevangenis in Vught. 'En daar zijn ze minder vriendelijk', zei de rechter. 

Psychische klachten

De advocaat van de man pleitte voor belediging. Ook vond ze de strafeis veel te hoog, maar dat wimpelde de rechter af. 'Deze walgelijke gedraging is mishandeling.' De vrouwelijke bewaarder lijdt psychisch onder wat haar is overkomen. Zij heeft haar werk nog niet kunnen hervatten.

In herhaling

In 2013 veroordeelde de rechtbank in Assen de man tot zeven jaar cel, omdat hij in Hoogeveen een vrouwelijke cipier probeerde te doden door haar over een reling te gooien. Een medegevangene kon een val van zeven meter hoogte verijdelen. Terwijl de vrouw op de grond lag, bleef de man op haar inschoppen. Zij brak destijds vijf ribben en een arm.