Qbuzz gaat contant betalen in de bus beperken

Bussen van Qbuzz
Bussen van Qbuzz © Jos Schuurman/FPS
Vervoerder Qbuzz gaat het contant betalen van een kaartje in een aantal bussen afschaffen om de veiligheid van chauffeurs te vergroten.
Per juni is het in onze provincie niet meer mogelijk om contant te betalen in lijn 3 (Leek-Lewenborg) en lijn 4 (Roden-Beijum).
De overige Q-link-lijnen van Qbuzz en de stadsbussen in Emmen volgen in het najaar, met uitzondering van lijn 15, van het Hoofdstation naar Zernike. Dit is een studentenlijn, waar al nauwelijks meer met cash geld wordt betaald.
Alleen in de oranje lijn blijft contant betalen mogelijk

Veiligheid vergroten

Belangrijkste reden voor het besluit is het vergroten van de veiligheid van chauffeurs.
Volgens Qbuzz spelen incidenten rond contant geld in de bus met name in de Randstad, maar komt het ook in Groningen en Drenthe voor. 'Er moet iets gebeuren', aldus woordvoerder Michel van der Mark.

Traumatische ervaringen

Chauffeur Jaap Franke is blij met het besluit van Qbuzz. 'Het is een goed begin. Al had ik liever gezien dat alles in één keer over was gegaan, dat op geen enkele lijn meer met contant geld kan worden betaald.'
In de 34 jaar dat hij achter het stuur zit, heeft hij zelf nog nooit een overval meegemaakt. 'Maar van collega's weet ik dat het traumatische ervaringen zijn, waar hele gezinnen compleet kapot aan gaan.'

In de toekomst alleen nog pinnen of OV-chipkaart

Op termijn wil Qbuzz de mogelijkheid om met contant geld te betalen in de bus volledig stoppen. Dan kan er alleen nog worden gepind of ingecheckt met de OV-chipkaart.
De vervoerder stelt dat het mogelijk is om het betalen met contant geld zo veel mogelijk te beperken, door de aanschaf van nieuwe, snellere pinapparatuur. Daar loopt op dit moment een proef mee.

Arriva stopte er al mee

In de bussen van Arriva kan sinds 1 januari van dit jaar al niet meer contant betaald worden.