Schapen dreigen te verdwijnen van Groningse zeedijken

Het vertrouwde beeld van aan gras knabbelende schapen en lammetjes op de Groninger zeedijken dreigt te verdwijnen. Oorzaak is strengere mestwetgeving.
Door die strengere regels zijn schapenhouders straks gedwongen veel, zo niet alle dieren weg te doen, zeggen ze zelf. 

Compensatie

Tot nu kan de boer de mest van de weidende schapen op de dijk gewoon op die dijk zelf kwijt. Maar in de toekomst moet er voor ongeveer de helft van die mest andere grond tegenover staan, ter compensatie, of moet de boer mestrechten kopen. 
'Je verdient er niet veel op'
Dat kan voor veel van de boeren niet uit, zegt schapenhouder Hemmo Bolhuis uit Finsterwolde. Hij heeft ongeveer 400 schapen rondlopen op de zeedijk bij de Carel Coenraad polder.
'Schapen houden is veel uren maken en plezier hebben in je vak, maar je verdient er niet veel op.' 

Jammer

Dus zullen veel schapenhouders in dat geval besluiten hun dieren voor een groot deel of misschien wel allemaal weg te doen. Dat zou erg jammer zijn, vindt Bolhuis: 'Groningen en zeedijken, daar horen gewoon schapen bij'. 

'Gouden voetjes'

Niet alleen de schapenhouders worden geconfronteerd met de gevolgen van de strengere regels, ook de waterschappen zullen het merken, zegt Bolhuis, die zelf bestuurslid van waterschap Hunze en Aa's is.
'Schapen hebben gouden voetjes, die zorgen voor een goed wortelstelsel en daar is iedereen bij gebaat.' Zonder schapen zullen de waterschappen weer vier tot vijf keer per jaar moeten gaan maaien, met alle gevolgen van dien'. 

Lobby

Hemmo Bolhuis pleit voor 'een goede lobby' richting Den Haag om de strengere regels van tafel te krijgen.